Izpostavil je, da politične krize niso povzročili ljudje, temveč politiki, med katerimi je omenil "včerajšnje koalicijske partnerje, ki so postali današnji odpadniki", opozicijo, ki je zlorabljala svojo funkcijo in vršila nadzor nad koalicijo ter ljubljanskega nadškofa Antona Stresa, ki je nasprotnika predčasnih volitev označil za "neodgovornega politikanta".

Kumer je priznal, da smo v času krize vrednot kulturnega dialoga med političnimi strankami, saj premier prejema klofute z leve in desne. Podal je kritiko, ki je letela na opozicijske partnerje, saj so po njegovem že vnaprej vedeli, kaj bi bilo treba spremeniti, a tega niso storili, ko so imeli možnost za to.

Predsednik vlade Borut Pahor se že pogovarja z opozicijskimi strankami, s katerimi se dogovarja o rešitvah, ki bi Slovenijo čim prej pripeljale do predčasnih volitev. Kumer je sicer ovrgel možnost spreminjanja ustave in zakona o volitvah, saj tega v SD ne podpirajo. Problem teh sprememb je dvotretjinska večina, ki je potrebna za potrditev v državnem zboru. Vodja poslancev SD meni, da bi bilo zavzemanje zanje, še posebej ob zavedanju, da jih poslanci najverjetneje ne bodo podprli, najbolj neodgovorno dejanje. S tem je opravičil Pahorjevo sestankovanje z opozicijo, ki bi lahko pripravilo bolj ugoden teren pred začetkom glasovanja.

SDS že pripravlja nov program

Prvak opozicijske SDS Janez Janša pa je je znova opozoril, da sta "splošna kriza in nestabilnost dosegli alarmantne razsežnosti". Meni, da se nihče ne zaveda problemov, s katerimi se trenutno soočamo: imamo večji finančni primanjkljaj kot Grčija, gospodarska rast je manjša od povprečja EU, bančni sistem je v krizi, poleg tega je razpadla še vladna koalicija. Že ob začetku mandata je koalicija zavrnila ponujeno roko SDS in skozi vladanje tudi vse njihove predloge izhodne strategije. "Očitno je, da se je odgovornost za razvoj spremenila v odgovornost za hitro propadanje Slovenije," ocenjuje Janša.

Ker časa za čakanje po Janševem mnenju več ni, so se v SDS odločili, da nadaljujejo priprave za deblokado politične situacije. Naslednjo sredo bodo predstavili hitre protikrizne in razvojne ukrepe ter odprli posebno spletno stran, na kateri bodo do razpisa volitev zbirali kritike in pripombe javnosti, nato pa bodo izdelali dokončen program. Janša je povedal, da se država zaradi nastale situacije dnevno zadolžuje za 8 do 10 milijonov evrov, zato mora vlada najkasneje do 15. julija natančno določiti pot, kako bomo najhitreje prišli do predčasnih volitev.