31 mesecev, kakšen dan gor ali dol, je v poslanskih klopeh presedel Vito Rožej, ki je decembra 2008 nadomestil Majdo Širca, sedaj pa se ji bo moral umakniti. Majda Širca je namreč v trojnem zaresnem paketu odstopila kot ministrica za kulturo, prav v vode, ki jih je zapustila Širčeva, pa se vrača Rožej. K umetnosti namreč. Obljubil je še, da bo na naslednjih volitvah ponovno kandidiral za poslanca.

8700 kilometrov je dolg najdaljši plinovod na svetu, ki povezuje Turkmenistan z jugom Kitajske. Plinovod, ki je prve kapljice plina začel prenašati v sredo, je stal 15,2 milijarde evrov. Po plinovodu bo steklo do 30 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina letno, s čimer Kitajska računa na zmanjšanje porabe premoga, ki močno obremenjuje okolje.

28 milijard evrov se je namenila privarčevati grška vlada z v četrtek sprejetim varčevalnim načrtom, še dodatnih 50 milijard pa želi nakapljati v presušeno blagajno z odprodajo državnega premoženja. Trenutno znaša dolg države 350 milijard evrov, do leta 2015 pa bi brez varčevalnih ukrepov že lahko presegel 500 milijard. Z izvedenimi reformami in prodajo državnega premoženja naj bi do leta 2015 javni dolg znižali na 139,5 odstotka BDP.

99 decibelov glasno oglašanje zmore mali vodni drsalec, žužek, ki je velik vsega dva milimetra in je zaradi te svoje sposobnosti glede na svojo velikost najglasnejša žival na svetu. Hrup proizvaja z drgnjenjem svojega penisa ob spodnji del trupa, je v torek poročal britanski BBC. Povprečno mali hrošček proizvaja zvok z glasnostjo 78,9 decibela, kar je podobno glasnosti tovornega vlaka. A ker živi v vodi, se 99 odstotkov glasnosti izgubi. Ko človek že pomisli, da ve vse o nenavadnih spolnih praksah, pa to presenečenje.

24 milijonov litrov vina so domači vinarji lani prodali na domačem trgu in še pet milijonov litrov na tujih. Domači kupec je, kot kažejo v ponedeljek obelodanjeni podatki, dojel vso resnost položaja vinarske industrije, zato je kupil za 14 odstotkov več vina kot leto poprej, tujci pa ne kažejo milosti in so kupili za 4,7 odstotka manj naših vin. A da ne bo veselje nad vinarsko izobraženimi Slovenci, ki jim je mar za usodo vina in vinarjev, preveliko: na domačem trgu se je povečal delež deželnih vin, kar je pripisati krizi, ki potrošnike usmerja k cenejšim vinom. Sicer pa tudi vina sledijo političnemu trendu: bela vina rahlo rastejo, rdeča kažejo rahel padec.

250 milijonov evrov potrebuje za dokapitalizacijo Nova Ljubljanska banka. Do svežega kapitala so mogoče tri poti - da denar ponovno prispeva država, da NLB tokrat dokapitalizira drugi veliki lastnik KBC ali da po vzoru dokapitalizacije NKBM delnice prodajo na borzi. S prejšnjo, še po svežem denarju dišečo dokapitalizacijo, bo letos v to luknjo brez dna padlo pol milijarde evrov. Jutri bom pujsa razbil...