Začetek poslovanja je pozitiven tudi po mnenju direktorice podjetja Gostilna dela Tite Destovnik, saj pravi, da je po dveh mesecih obratovanja poslovanje gostilne nad pričakovanji. Poleg polne zasedenosti v času kosil se povečuje tudi povpraševanje po cateringu, pravi Destovnikova in dodaja, da slednjega sploh niso oglaševali, temveč se povpraševanje po njenem mnenju povečuje na podlagi priporočil strank.

Da bi preživeli, bo treba širiti ponudbo

Ob tem se vseeno postavlja vprašanje, ali bo trenuten obisk zadostoval za preživetje na negotovem gostinskem trgu tudi po tem, ko ne bo več evropskih sredstev, iz katerih se za zdaj financirajo plače zaposlenih. "Ekonomsko preživetje je za zdaj še lažje, saj bomo imeli še približno dva meseca subvencionirane plače," priznava Destovnikova in hkrati dodaja, da bo prav zaradi tega treba ob koncu projekta Tovarna dela razmišljati o širitvi ponudbe.

Tudi glavni kuhar Uroš Jakša je optimističen glede prihodnosti Gostilne dela, saj pravi, da trenutna zasedenost presega njegova pričakovanja. "Pričakoval sem, da bo v začetnih mesecih manj dela, tako da bi lahko imel več individualnega dela s fanti in dekleti, ampak se je na koncu izkazalo, da imamo toliko dela, da je to nemogoče," pravi Jakša in k temu dodaja, da so mladostniki v prvih mesecih dosegli ogromen napredek. "V začetku sploh niso znali sekljati, rezati, toda danes lahko rečem, da so že boljši od marsikaterega kuharja."

"Vidim, da bom nekoč lahko dober kuhar"

Z vidika usposabljanja mladostnikov je projekt očitno dosegel svoj namen, saj sta tako Jakša kot tudi Destovnikova z ekipo zadovoljna. Svoje zadovoljstvo z delom v Gostilni dela je izrazil tudi Tomaž Jurlin, eden izmed mladostnikov, vključenih v projekt Gostilna dela: "Naučil sem se ogromno in sem zelo vesel, da sem se pridružil projektu, saj zdaj vidim, da bom lahko nekoč dober kuhar."

Destovnikova ob tem pove, da je tudi sama opazila, da imajo novopečeni kuharji oziroma natakarji drugačen odnos do dela. "V začetku se je prav čutilo, kako so bili preplašeni, ko so dejansko začeli delati. Zdaj pa je viden napredek ne le pri delu, temveč tudi pri odnosu teh fantov in deklet. Prej so imeli negativen, uporniški odnos do sistema, ki ga je zdaj nadomestil občutek varnosti."

Kljub temu so se že po mesecu dni sporazumno razšli z enim izmed mladostnikov. "Bil je izredno dober delavec, saj je že imel izkušnje iz gostinstva, toda imel je tudi težavo sprejemati avtoriteto. Mislim, da ga je tudi motila ta etiketa socialnega podjetja. Večkrat smo se poskusili pogovoriti, a na koncu se je sam odločil, da bo odšel," pojasnjuje Destovnikova in dodaja, da ga je že nadomestil drugi mladostnik, ki se je v okviru projekta udeležil usposabljanja.