Tretjo zaporedno zmago si bo skušal privoziti Avstrijec Raimund Baumschlager, ki je slavil leta 2009 in 2010, Aleks Humar, glavni adut za slovensko zmago, pa zaradi poškodbe še ne bo vozil.

Ves reli bo dolg 396 kilometrov, dirkači pa bodo morali prevoziti 11 hitrostnih preizkušenj v dolžini 150 kilometrov, skorajda v celoti na asfaltu. Start in cilj pa bosta na Trgu svobode v Mariboru.

Med najbolj zahtevne z 20 kilometri dolžine spada HP Meljski hrib, ki bo po besedah soorganizatorja letošnje preizkušnje Tomaža Kaučiča po vsej verjetnosti tudi odločal o skupnem zmagovalcu.

"Žal se je Aleks Humar poškodoval, a Piero Longhi je več kot dobra zamenjava. V prihodnje pa načrtujemo, da bomo v Slovenijo uspeli dobiti še eno vrhunsko pripravljeno škodo fabio razreda S2000 ali R2. Piero Longhi pa bo zdaj slovensko prvenstvo odpeljal do konca," je pred relijem povedal Petr Podlipny, direktor blagovne znamke Škoda pri Porsche Slovenija.

Med favorite za zmago, poleg nekaterih hitrih avstrijskih dirkačev, ki se na reliju Maribor počutijo že tako rekoč povsem domače, spada tudi posadka Rok Turk in Enej Ložnar, ki se bo s startno številko ena prva podala na reli. Sicer lahko med prvimi desetimi ali petnajstimi posadkami najdemo celo vrsto izredno konkurenčnih dirkačev in avtomobilov, Avstrijca Beppa Harracha z mitsubishijem lancerjem evo IX R4 in Raimunda Baumschlagerja s škodo fabio S2000 ali Pera Longhija z "domačo" fabio S2000. Harrach je po štirih relijih v avstrijskem državnem prvenstvu vodilni, Baumschlager pa je z osmimi točkami zaostanka na drugem mestu. Longhi, vodilni v skupnem seštevku slovenskega DP, pa je resen kandidat za osvojitev slovenskega državnega naslova.

Matjaž Korošak, soorganizator relija, pa opozarja gledalce, da naj pazijo na svojo varnost, saj je lani avstrijska posadka zletela s ceste in trčila v drevo, pri tem pa so se poškodovali trije gledalci, k sreči ne huje: "Reli je nevaren šport, gledalci naj bodo zaradi svoje varnosti za trakovi in naj upoštevajo opozorila redarjev in funkcionarjev. Ogled relija je zastonj, posebno zanimiva pa bo preizkušnja Koroški most."