Na vaš drugi Tour de France odhajate na videz zelo sproščeni, glede na zadnje dirke vrhunsko pripravljeni in z jasno vlogo v ekipi Liquigas. Ali imate vse lepo po predalčkih?

Da. Tudi sam imam takšen občutek. Izmed vseh štirih Slovencev sem zagotovo najbolj razbremenjen pritiska. Imamo samo enega kapetana Ivana Bassa in vsa ekipa mu bo podrejena. V glavi si ne bom delal načrtov zase. Če je Basso tako dobro pripravljen, želim biti ob njem. Načrtuje, da bo v Parizu na stopničkah. Božič je prvi sprinter Vacansoleila, Brajkovič eden kapetanov RadioShacka, Bole prvi pomočnik za vse naloge v Lampreju. Torej imajo večjo odgovornost. Tako grem kot na vsako drugo dirko. Pripravljen sem dobro. Sem v vrhunski formi.

Verjetno boste dobili posebne naloge, ki jih na Touru že poznate?

Zadolžen bom tako kot vsi za pomoč. Malo me lahko zaskrbi le kakšno jutro, potem ko bodo na sestanku ekipe razdelili posebne naloge. Verjetno bom moral v kakšen beg čez klance, da bom potem počakal najboljše z Bassom na zadnjih klancih. Na Touru pride tudi kakšna kriza, ko bi zjutraj še spal, vendar je naloge treba opraviti. Najbolj nas skrbi le to, da je Basso slab na spustih, to pa vedo že vsi. Lani na Giru je imel zraven Nibalija, ki ga je vodil navzdol.

Ste zelo vsestranski kolesar, kakršnih je tudi na Touru malo. To ste dokazali tudi na dirki po Sloveniji. Tudi takšni dobijo delček slave na vsakem Touru?

Res nas je malo, ki gremo dobro v klanec in še sprintamo. Bom videl, če bo kakšna priložnost, da to pokažem, kot se je zgodilo lani v 17. etapi s ciljem na Tourmalet. Če ne bi bilo Sastreja, bi nemara prišli do konca in bi lahko končal med najboljšimi petimi v etapi. Če bo takšna priložnost letos, jo bom poskušal izkoristiti. Če ne letos, pa naslednje leto. Vsako leto se lahko kaj novega naučim, da nato zmagam.

Ali ste pripravljeni na trenutek, ko boste začutili priložnost? Ste med najmlajšimi, manj znanimi in lahko izkoristite tudi te okoliščine.

Ko in če bom v igri, že vem, da bom dobil vzpodbudo tudi iz spremljevalnega avtomobila, da sem sposoben zmagati. Glede tega, da sem manj na očeh, malce že drži. Lani sem tako presenetil Viscontija ter preostale na Camaioru in zmagal. Visconti mi je že naslednji dan dal roko, kar pomeni, da si me je s tem za vedno zapomnil. To je pač tudi del igre. Za vse je treba imeti tudi močne noge. Na Kriteriju Dauphine je zaradi begov prvo uro letelo 50 km/h čez klance in ni lahko iti v beg, kaj šele kaj več. Zadnji teden bo največ takšnih priložnosti.

Ali je na Touru mogoč kakšen nenadejan preobrat?

Da bo Basso oblekel rumeno majico, bo težko. Ekipa ni tako močna kot HTC, RadioShack in Astana, da bi presenetili na ekipnem kronometru. Poleg tega je Basso verjetno tako pameten, da rumena majica prezgodaj ni ugodna. Vendar rumena en dan, je že posebna čast in se je nihče ne brani.