Poslanci so o predlaganem varčevalnem načrtu v višini 28 milijard evrov in 50-milijardnem načrtu privatizacije razpravljali od ponedeljka. Glas za ukrepe "je edina pot, da si kupimo čas za začetek velikih sprememb, ki jih potrebuje država", je ob začetku glasovanja pozval grški premier George Papandreu. Obljubil je tudi, da bo "storil vse, da bi preprečil kolaps te države", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Preberite si še: Pred prisilno privatizacijo grških nepremičnin in državnih podjetij ni imunitete.

Za ukrepe je v 300-članskem parlamentu na koncu glasovalo 155 poslancev, 138 jih je bilo proti, pet se jih je vzdržalo, dva pa sta bila odsotna. Vladajoči socialisti so sicer izgubili enega izmed svojih 155 poslancev, a so pridobili enega opozicijskega poslanca. Parlament naj bi sicer v četrtek glasoval še o podrobnostih varčevalnih ukrepov, navaja AP.

Ukrepi nujni za prejem obroka posojila

Sprejem varčevalnih ukrepov je bil nujen, da bo Grčija dobila obrok posojila v višini 12 milijard evrov od Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter se s tem izognila bankrotu, ki ji v nasprotnem primeru grozi že sredi julija. Peti obrok sodi v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.


LIVE STREAMING: Γενική Απεργία ενάντια στο... by News247

Grški sindikati so varčevalnim ukrepom vlade ostro nasprotovali in so že v torek v državi organizirali 48-urno splošno stavko, ki je dobesedno ohromila promet v grški prestolnici in na mejah. Pred parlamentom se je poleg tega zbralo več tisoč protestnikov, pri tem pa je prišlo tudi do izgredov, v katerih je morala policija uporabiti solzivec. Okoli deset ljudi je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred začetkom glasovanja se je pred parlamento zbralo na tisoče protestnikov, že zjutraj pa je v Atenah prišlo do izgredov, kakršni so središče mesta pretresli že v torek. Skupina kakih 400 levičarskih protestnikov je skušala blokirati glavno cesto, ki vodi do osrednjega trga Sintagma, kjer stoji poslopje parlamenta. Policija je odgovorila s solzivcem. Pri tem je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.