Z metom 75,19 je bil v izjemni konkurenci zadovoljen, v nadaljevanju pa je svoj dosežek izboljšal na 75,61 m in zasedel tretje mesto. S svojim drugim najdaljšim dosežkom sezone je prehitel tudi lanskega evropskega prvaka iz Barcelone, Slovaka Liborja Charfreitaga, kar je ob vrnitvi izjemen skalp.

Mednarodno konkurenco meta v kladivu je po pričakovanju ugnal Krisztian Pars, pot do uspeha pa je bila izjemno trnova. Prva dva meta je namreč Madžar vrgel v območje, kjer rezultat ni veljaven, v tretje pa je na sigurno vrgel le 70,31 m in se za las uvrstil na osmo mesto, ki je kot zadnje prinašalo dodatne tri mete. V nadaljevanju je Pars pokazal pravi obraz, Kozmusa pa je ugnal za manj kot meter, kar je predvsem za Brežičana odličen uspeh. Še deset dni nazaj je na ekipnem evropskem prvenstvu Pars Kozmusa ugnal za osem metrov!

"Z dosežki sem zadovoljen. Manj pa s prvimi tremi meti. Dogaja se mi, da ne najdem pravega ritma na začetku in tej prvini bom moral na treningih posvetiti več pozornosti. Upam, da bo že v Madridu (9. julija - op. p.) bolje," je pojasnil Primož Kozmus. Marina Tomič je dokazala, da je dobro pripravljena. S časom 13,25 je na 100 m ovire dosegla svoj drugi najboljši izid sezone, vodila do osme ovire, nato pa je zmago prepustila Čehinji Lucii Škrobakovi. Trener Matej Juhart je pojasnil, da bo skušal Tomičevo v nadaljevanju sezone nekoliko odpočiti, nato pa jo čimbolje pripraviti na svetovno prvenstvo v Daeguju. "Užitek je nastopiti pred tako odlično publiko. Moja naslednja velika želja je, da nekoč tečem pod 13 sekundami, morda že naslednje leto v Velenju," se je polnemu stadionu poklonila Marina Tomič.

Solidno pripravljenost je pokazala skakalka v daljino Nina Kolarič, ki je z dosežkom 646 cm ogrozila zmago Belorusinji Veroniki Šutkovi, lastnici drugega najboljšega dosežka sezone. V zanimivi tekmi v troskoku se je izkazala Marija Šestak, ki je premagala slovensko in mednarodno konkurenco z dosežkom 14,11. Naturalizirana Slovenka je tako predvsem sebi dokazala, da je na pravi poti do norme A (14,30), ki jo mora doseči, če želi nastopiti na SP v Južni Koreji.

V ženski konkurenci je blestela sijajna ruska metalka kopja Maria Abakumova, ki je najprej z rekordom mitinga 65,95 cm dosegla drugi najboljši letošnji dosežek na svetu (za šest cm je prehitela Martino Ratej, ki v Velenju ni tekmovala). Proti koncu pa je z dosežkom 67,98 dosegla daleč najboljši dosežek sezone na svetu. Sijajna je bila tudi skakalka ob palici Svetlana Feofanova, ki je z dosežkom 470 cm dosegla enega najboljših dosežkov sezone na svetu. Slovenka Tina Šutej je preskočila 440 cm in je še precej oddaljena od "ameriške" pripravljenosti, ko je zmogla 461 cm. V teku na 400 m se je izkazal bodoči Slovenec Brent LaRue, ki je osebni rekord izboljšal skoraj za sekundo (45,75), kar je izjemen dosežek za njegovo paradno disciplino - 400 m ovire.

Matic Osovnikar je v boju za najhitrejšega Slovenca za dve stotinki ugnal Gregorja Kokaloviča, a z dosežkom 10,50 (skupno tretji, zmagal je "Slovenec" Aziz Zakari) ni bil zadovoljen. "Med tekom naredim veliko napako, da se preveč zakrčim. Upam, da bo do naslednjih tekov bolje," je povedal Matic Osovnikar, Gregor Kokalovič pa je dodal: "Vesel sem, da mora Matic na vsaki tekmi iz sebe iztisniti maksimum, če me želi prehiteti."