V moški konkurenci je kroglice iz steklene posode vlekel Leopold Kalin, sekretar RZS in član tekmovalne komisije evropske zveze (EHF). Kalin je imel srečno roko za slovenske prvake iz Kopra, saj so pristali v najlažji izmed štirih skupin. Poleg Hamburga, Constante, St. Peterburga in Wisle bo njihov peti nasprotnik zmagovalec kvalifikacijskega turnirja, na katerem bodo septembra igrali makedonski Metalurg, islandski Hafnarfjördur, norveški Haslum in izraelski Maccabi Rishon Le Zion.

"Skupina morda ni tako spektakularna, a je z izjemo Hamburga na kakovostni ravni našega kluba. Ob pravem pristopu imamo dokaj realne možnosti za uvrstitev v osmino finala," pravi Cimosov trener Fredi Radojkovič, ki si je skupaj s klubskim menedžerjem Andrejem Belišem v živo ogledal žrebanje. V sezoni 2008/09 so Koprčani ognjeni krst med evropsko elito v skupini s Čehovskimi medvedi, Portlandom in Steauo končali na zadnjem mestu z eno zmago (doma proti Portlandu) in petimi porazi.

Glede na tekmece v letošnji sezoni imajo v Kopru več razlogov za optimizem. "Imamo dovolj kakovosti, da se prebijemo med šestnajst najboljših v Evropi. A po drugi strani bo na naših ramenih zaradi pritiska in pričakovanj javnosti dodatno breme, še posebej pa ne smemo 'kiksati' na tekmah v domači Bonifiki, kjer pričakujem vroče vzdušje na tribunah," napoveduje Radojkovič. Kapetan Uroš Rapotec je žrebanje skupin (tekmovanje se bo začelo zadnje dni septembra) spremljal prek interneta: "Z izjemo Hamburga nismo dobili zvenečih imen, a istočasno dobre klube. Osmino finala je dosegljiva, a bo potrebno zmagovati doma in prinesti še kakšno točko z gostovanj."

Čeprav je Norvežan Tor Lian, predsednik EHF, ki je delil (ne)srečo v ženski konkurenci, kot enega od treh nasprotnikov izvlekel aktualnega evropskega prvaka Larvika, so lahko v taboru Krima Mercatorja zadovoljni. Poleg Larvika se bodo dekleta z Galjevice pomerila še s starimi znankami iz Koprivnice in z zmagovalcem drugega kvalifikacijskega turnirja, na katerem bodo igrali romunski Cluj, ruski Rostov, danski Viborg in zmagovalec prvega dela kvalifikacij.

"Zdaj nam ne preostane nič drugega, kakor da se maksimalno pripravimo na tekmece, kajti vse se bo odločalo na igrišču," se zaveda Tanja Polajnar, prokuristka dvakratnih prvakinj Evrope. Krimovke so v minuli sezoni ostale brez polfinala, Polajnarjeva pa pred začetkom skupinskega dela (1. oktober; najprej gostovanje v Koprivnici) dodaja: "Po organizacijski plati potovanja ne bi smela biti zahtevna, saj smo v Larviku in Koprivnici že igrali." S Podravko so se krimovke pomerile že v minuli sezoni in dobile obe tekmi (s 35:30 na Hrvaškem in s 26:22 v Ljubljani).