Novi glavni trener A-reprezentance Goran Janus, ki je delo prevzel 1. junija, je s skakalci opravil dva sklopa priprav, po katerih je določil devet reprezentantov, ki imajo nastop na uvodni tekmi celinskega pokala v novi sezoni zagotovljen. Janus je izbral Roberta Kranjca, Petra Prevca, Mitjo Mežnarja, Jurija Tepeša, Roka Zimo, Primoža Pikla, Jureta Šinkovca, Tomaža Nagliča in Dejana Judeža, ki je februarja letos v Kranju prišel do svoje prve zmage v celinskem pokalu. Omenjenih devet reprezentantov bo nastopilo v soboto in nedeljo, Janus pa bo po sredinem preglednem treningu ob 18. uri določil še šesterico.

"V tem času, odkar sem nastopil, je bilo narejeno veliko, čeprav se zdi, da mesec dni ni veliko. Skušali smo izluščiti bistvene stvari pred prvimi tekmami. Obiskali smo Ramsau, Szczyrk in Zakopane, kjer smo opravili priprave in imeli tudi priložnost primerjave s poljskimi in ruskimi skakalci. Pogoji za delo so bili spremenljivi, o samih skokih in kondicijski pripravi pa zdaj še ne bi govoril, saj smo šele startali s skupnim delom. Na pripravah smo videli, kje smo ta čas, a je pred nami še veliko dela," je poudaril glavni trener.

Najboljši slovenski skakalec zadnjih let Robert Kranjec se na tekmo ni posebej pripravljal, njegova glavna naloga ta čas pa je izpiliti tehniko: "V zadnjem obdobju mi je šlo kar dobro, a zaradi intenzivnejših kondicijskih priprav se mi je malo tehnika podrla. Priprave so bile kar uspešne, na Poljskem nam je sicer precej nagajal veter. Počutje je dobro, forma prav tako, kako bo pa na tekmah, bomo pa videli. Zame je najpomembneje, da poletno veliko nagrado končam na neki dobri ravni, da bom šel lahko sproščeno v zimo."

Peterka je nekaj dni pred uradnim slovesom dejal, da ima k sreči toliko obveznosti, da nima časa preveč razmišljati o slovesu od skokov: "Prepričan sem, da se bomo imeli konec tedna zelo lepo, zabavno bo in o tem sploh ne dvomim in se nastopov že veselim. Rad bi pred soboto vsaj enkrat skočil, da sploh vidim, kje trenutno sem."

Slovenski šampion si želi čim večji obisk pod Šmarjetno goro: "Pričakujem res lepo prireditev in upam na čim večjo udeležbo, predvsem zato, da bo meni lažje pri srcu. Trenutno pa imam k sreči toliko opravkov, da nimam preveč časa razmišljati o skokih, letenju, koncu ... In tako nekako lažje pričakujem konec."

Peterka priznava, da ga bo pred samim nastopom gotovo zvilo: "Takrat pa bo druga pesem. Saj zato je bolje, da ne razmišljam že zdaj o tem in raje pustim to za soboto tam okrog osmih zvečer." Peterka sicer ne bo dokončno zapustil skokov, saj pravi, da so skoki njegovo življenje. Dobil je priložnost, da se preizkusi kot trener in postal je pomočnik Matjaža Triplata v ženski reprezentanci.

"Z ženo sva se malo 'hecala', da če bo šlo tako naprej in bo toliko dela, ne vem, če ne bi bilo bolje, če bi raje kar nazaj začel skakati, ker je manj obveznosti," je v smehu o delu z dekleti pojasnil Peterka.

Program celinskega pokala v smučarskih skokih:
- sobota, 2. julija:
16.35-16.45 Moravška godba
17.00-17.45 poskusna serija
17.45-17.52 prvi skok Primoža Peterke
17.52-17.58 uradno odprtje tekmovanja
18.00-18.45 prva serija
18.45-19.03 drugi skok Primoža Peterke
19.05-19.20 finale
19.22-19.50 poslovilni skok Primoža Peterke
19.50- razglasitev uradnih rezultatov
20.00- zabavni program Akustika Odpisani

- nedelja, 3. julija:
9.00- poskusna serija
10.00- prva serija
finale
razglasitev uradnih rezultatov