Prvo preizkušnjo bo trg doživel že danes zvečer, ko se bo na njem odvila proslava ob dnevu državnosti. Kot je včeraj povedal župan, bo zvečer za parkiranje odprta tudi nova garažna hiša pod trgom. »Po Plečnikovih načrtih smo obnovili ploščad trga, zaradi garaže v podzemlju pa so bili v parku vseeno nujni nekateri tehnični posegi. Pesek na poteh parka je začasna rešitev, predviden je namreč tlak iz strjenega peska – glorit ali terraelast. Restavrirani so tudi vsi spomeniki na trgu, paviljon smo že pred časom premaknili na spodnjo stran, kjer je veliko bolj uporaben,« razlaga Andrej Prelovšek, vodja prenove Kongresnega trga in parka Zvezda.

Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo vhodna klančina v podzemno garažo na Slovenski cesti, so na občini to spremenili. "Po naši prvotni natečajni arhitekturni rešitvi sta bila izvoz in uvoz v garažo na Slovenski cesti, zmanjšani za en vozni pas, vendar se je mestna občina odločila za klančino pred Kazino," še razlaga Prelovšek in dodaja, da zaradi tega posega ta neoklasicistična stavba, ki pred seboj potrebuje prostor, ne pride več tako do izraza. Po prenovi pa je bilo slišati tudi očitke o slabi gradnji in o tem, da trg deluje prazno. "Glede kvalitete izvedenih del še ne morem nič reči, saj trg še ni popolnoma dokončan. Vedeti pa je treba, da so velike, odprte površine, kjer se lahko marsikaj dogaja, v urbanih okoljih zelo dragocene. Obiskovalcu dajejo občutek velikosti mesta," je o trgu povedal arhitekt Miha Dešman.

"Sedanja ureditev je sijajen dosežek, saj so končno nekaj naredili iz Kongresnega trga. Da so s ploščadi izrinili pločevino, se mi zdi napredek," pa je dejal arhitekt Miloš Florjančič, sicer tudi član strokovnega sveta Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Tudi Andrej Hrausky, arhitekt in strokovnjak za Plečnikovo dediščino, je zadovoljen. "Trg je tak, kot je bil včasih. Arhitekturna rešitev za Kongresni trg našega najbolj znanega arhitekta je bila dobra in prav je, da so jo obdržali," meni.