"V čast mi je, zato bom nastopil po najboljših močeh. Boril se bom. Žal je forma z italijanskega gira že zbledela," je malce potožil Gorazd Štangelj, ki mu je bilo v posebno čast v zadnjem letu po lanskem prvenstvu na Ptuju voziti v dresu slovenskih barv, po katerem je bilo prepoznaven povsod. Trasa tekmovalnega kroga Kromberk-Ajševica-Kromberk (8 kilometrov) z dvema krajšima vzponoma bo dopuščala priložnost vsem. "Dirka bo odprta, veliko kolesarjev se bo lahko borilo za zmago. "Božič, Kocjan, Zrimšek, Bole in Gnezda. To so moji kandidati, če Vrečer ne bo sam prisoliral v cilj," je glede na traso, ki jo kot domačin najbolje pozna, opisal Dean Podgornik, član turške ekipe Manisaspot, prvak kronometra 2004. "Lahko je sprint večje skupinice, manjše ali pa se bosta po dva in dva vozila v cilj. Odvisno od razpleta," trdi Matej Mugerli, zdaj že bivši domačin, odseljen v Cerknico, ki bo imel za seboj nemara najmočnejšo domačo ekipo Perutnina.

Kolesarji domačih klubov so zaradi številčnosti v taktičnih različicah v prednosti. Vendar je v vsej slovenski srenji toliko prijateljskih navez s kolesarji tujih klubov, da bodo zagotovo izničile teoretično prednost kolesarjev Adrie Mobil, Save, Perutnine in Radenske. Z izjemo Perutnine so kolesarji Save in Adria Mobil tudi dolžniki dirke Po Sloveniji.

"Na dirki Po Sloveniji sem imel kar velika pričakovanja, a se ni izšlo, zato sploh ne vem, kaj lahko pričakujem," je v dvomih Mitja Mahorič (Adria Mobil), dvakratni prvak 2005 in 2009, kar je v samostojni Sloveniji od leta 1991 uspelo še Tadeju Valjavcu (2003,2007) in Gorazdu Štanglju (1995, 2010).

"Glede na zelo nepredvidljivo traso se lahko vse zgodi. Ker smo vsi kolesarji Perutnine dobro pripravljeni, bi lahko naslov osvojil eden od nas," je samozavesten Jure Golčer, ki je majico prvaka vozil po juniju 2006. "Naslov še kako privoščim kateremu od kolegov, ki so mi pomagali Po Sloveniji," pravi Robert Vrečer, ki bo vozil tudi kronometer, o katerem pravi: "Ta je zame uganka. Tako dolgega še nisem peljal." Med kolesarji tipa Kump, Zrimšek, Mezgec, Jarc in Gnezda je prvi favorit Grega Bole. Ta je kratek: "Nimam nobenih pričakovanj." Na touru bi majico nosil ponosno.