- Pravosodje? je zbegano vprašala predsednica vlade Jadranka Kosor.

- Da, je na kratko odgovoril gospod Vandoren. Reforma pravosodja, sojenja za vojne zločine in te stvari.

- Ah, to, se je udarila po čelu hrvaška premierka. Kaj pa tisto drugo?

- Konkurenca. V glavnem ladjedelništvo.

- Ladjedelništvo? Od kdaj pa imamo ladjedelništvo? je bila iskreno presenečena gospa Kosor, na kar jo je gospodarski minister Đuro Popijač sunil pod rebra. Ah, mislite ladjedelništvo! Jasno, ja, ladjedelnice. Ladje, morje. Zelo dobro. In kaj še?

- Svoboda gibanja.

- Svoboda gibanja?!? je poskočila premierka. Ampak saj na Hrvaškem je svoboda gibanja zagotovljena, napačno so vas informirali! Pri nas se vsak lahko giblje, kjerkoli hoče. Gor-dol, levo-desno, sem-tja, vsi se nekam gibljejo, to je pravi čudež, kakšna je pri nas ta svoboda gibanja. Jaz, prisežem, se pogosto ustavim, gledam in si mislim: kako to, da se ne zaletijo?

- Jadranka, jo je končno prekinil minister Popijač in se neumno nasmihal gospodu Vandornu. Gospod Vandoren ne misli tega.

- Kaj pa?

- Mislim na Schengen, je vljudno vskočil delegat evropske komisije. Schengenski režim.

- Ah, to! se je spet udarila po čelu hrvaška premierka. Seveda, Schengen. Se opravičujem, šele zdaj razumem. Pravosodje, vojni zločini... Vi ste Nizozemec, kajne?

- Ja, vendar...

- Seveda, zdaj mi je vse jasno, ga je prekinila Jadranka Kosor, mu pogledala globoko v oči in pomenljivo namignila. Svoboda gibanja, saj se razumeva.

- Bojim se, da se ne razumeva...

- Pa se, zelo dobro se razumeva, je nadaljevala predsednica hrvaške vlade. Rekli ste Schengen?

- Ja, vendar...

- Gospod Vandoren, kar se tiče Schengna, vam bo moja vlada zagotovila vso možno pomoč. Na Hrvaškem najodločneje obsojamo schengenski režim ter popolnoma podpiramo Nizozemsko in Evropsko unijo pri vzpostavitvi brezpogojne in popolne svobode gibanja v Schengnu.

- Bojim se, da se nisva najbolje razumela, gospa Kosor, jo je vljudno prekinil Paul Vandoren. Govorim o schengenskem režimu gibanja. Mi od Hrvatov pričakujemo, da bodo, zdaj ko bodo vstopili v Evropsko unijo, stražarji na vstopu v schengensko območje.

- Stražarji? Saj to je čudovito! Izjemno smo počaščeni zaradi vašega zaupanja, gospod Vandoren, je hrvaška premierka poskočila in zaploskala. Povejte, kaj natančno se od nas pričakuje?

- No, da poostrite nadzor nad vstopanjem v schengensko območje, na primer...

- Računajte, kot da je stvar urejena. Ko bomo mi prevzeli stražo, iz Hrvaške živ krst ne bo šel več v Schengen. Niti en Hrvat, niti en hrvaški general ne bo več poslan v Schengen, to vam lahko osebno zagotovim.

- Gospa Kosor...

- Iz Schengna pa bo vsak izpuščen na svobodo. Rekli ste ladje? Ni problema. Dali jih bomo na ladjo, pa naj gredo, kamor hočejo po Evropski uniji. Sama bom osebno nadzorovala svobodo gibanja vseh obsojenih iz Schengna, hkrati pa nihče več ne bo šel tja, vsaj dokler sem jaz živa. Torej, vojni zločini, ladjedelništvo, Schengen, vse smo rešili. Dol s schengenskim režimom, svoboda hrvaškim generalom!!!

- Gospa Kosor! je vzkliknil gospod Vandoren.

- Se opravičujem, je hrvaška premierka zlezla z mize. Malo me je zaneslo.

- Vi mislite na Sheveningen, zaporno enoto haaškega sodišča za vojne zločine.

- Seveda, jasno, Sheveningen.

- Jaz pa govorim o Schengnu. Schengen. Schengenski režim gibanja v Evropski uniji.

- Da, je zardela gospa Kosor in se zazrla naravnost skozi gospoda Vandorna. Povejte, gospod Vandoren, kakšno kavo imate radi, daljšo ali krajšo?

Tako so, da ne dolgovezim, za Hrvaško na koncu vendarle odredili podaljšani monitoring za zadnja štiri najbolj problematična pristopna poglavja: pravosodje, konkurenco, svobodo gibanja in Jadranko Kosor.