Tožilstvo očita 51-letnemu nekdanjemu poklicnemu kolesarju iz Avstrije, da je med 23. decembrom 2002 in 10. februarjem 2003 v sostorilstvu z omenjeno 61-letno Mariborčanko organiziral denarno verigo GMT. Vanjo jima je uspelo zvabiti skupno 289 slovenskih vlagateljev z obljubo, da si bodo s plačilom 974 evrov prislužili kar 37.655 dolarjev nagrade, če bodo v sistem privabili dodatne stranke. Februarja 2003 so mariborski kriminalisti ustavili te posle in Maierja vtaknili v pripor, iz katerega se je potem osvobodil z vplačilom rekordne varščine 350.000 evrov, ki je že deveto leto na računu Banke Slovenije.

Senat, ki mu je predsedovala sodnica Danica Zajc - Kohek, je zaradi organiziranja nelegalne denarne verige oktobra 2007 obsodilo Maierja na pogojno kazen dveh let zapora s štiriletno poskusno dobo. Soobtoženi Iloni Trglavčnik je sodni senat prisodil polovico nižjo pogojno kazen. Višje sodišče je sodbo kasneje razveljavilo zaradi procesnih napak - sodni senat namreč ni zaslišal vseh 218 prič, ki so bile predlagane v postopku.

V ponovljenem sojenju je senat odpravljal to napako, zato je sodnica na včerajšnji glavni obravnavi prebrala izjave tistih prič, ki poprej še niso stopile pred sodni senat. Iz njihovih pričevanj izhaja, da večina med njimi ni vložila premoženjskih zahtevkov, ker se niso počutili oškodovane. Od Avstrijca so namreč za vplačilo v verigo dobili shujševalne kapsule, protibolečinske kreme, osebno spletno stran ali spletni odzivnik. "Pošteno sem kupil, plačal in vse tudi uporabljam," je dejal Gregor T.

Druga priča se je spomnila, kako se je februarja 2003 udeležila predstavitve "sistema" GMT v neki mariborski gostilni. Tedaj je Maier zbrani množici napovedal, da je njihov cilj doseči hitrejšo finančno rast od Microsofta. Zato pa potrebujejo začetni kapital. Vlagatelji v GMT bi potemtakem postali nekakšni začetni posojilodajalci, nato pa bi jim čez leto dni, ko bi zbrali več kot pet milijonov strank, vrnili denar. Več o verigi GMT, ki jo je organiziral ameriški goljuf Bruce Eldon Bice, priča ni vedela povedati, saj so predstavitev prekinili policisti in aretirali Maierja.

Po pretehtavanju zbranih dokazov je okrožni državni tožilec Niko Pušnik včeraj napovedal, da bo spremenil obtožnico. Sojenje se bo zato nadaljevalo konec avgusta.