"Prihodnost Srbije v EU je pomembna za regijo in verjamemo, da je napočil čas, da se stori ta korak," je po srečanju z gostiteljem, s srbskim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem na skupni novinarski konferenci dejal Žbogar. Žbogar tudi verjame, da je "smiselno določiti datum začetka pogajanj, če to pomeni, da se bodo pogajanja začela že prihodnje leto". "Kar bi si želeli in to vsekakor podpiramo je, da bi bil datum začetka pogajanj v letu 2012. Prepričani smo, da je mogoče številna odprta vprašanja rešiti le skozi proces pogajanj," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal vodja slovenske diplomacije.

Žbogar je ob tem še menil, da priznanje Kosova ne bo pogoj za Srbijo na njeni poti v EU. Kot je dejal, ne verjame, da bi Evropska komisija v tem trenutku postavljala to kot pogoj, ki bi ga Srbija morala sprejeti. Bi se pa lahko situacija spremenila, ko se bodo pogajanja bližala koncu, je še menil, kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Žbogar je sicer poudaril pomen nadaljevanja dialoga med Beogradom in Prištino s ciljem, da obe strani ob pomoči EU čim prej dosežeta konkretne rezultate, ki bodo olajšali življenje ljudi na obeh straneh meje.

Slovenski minister je tudi pozdravil aretacijo haaškega obtoženca Ratka Mladića. S tem je Srbija po mnenju ministra "izpolnila tudi svojo pravno in moralno obveznost in storila pomemben korak v procesu pomiritve, sprave in poprave krivic v regiji", so zapisali v sporočilu za javnost slovenskega zunanjega ministrstva. Žbogar in Jeremić sta se pogovarjala tudi o vprašanju nasledstva. Jeremić je ob tem izrazil pričakovanje, da bo še letos prišlo do primopredaje nekaterih objektov v tujini. Žbogar pa je izrazil zadovoljstvo, da je prišlo do dogovora o predaji prostorov konzularnih predstavništev v Rimu, Milanu in Celovcu.

Tema pogovorov so bila tudi multilateralna vprašanja in regionalno sodelovanje, v okviru slednjega pa nadaljevanje procesa Brdo. Žbogar je ob tem pozdravil udeležbo Srbije na aprilskem srečanju pravosodnih ministrov in nacionalnih koordinatorjev procesa Brdo. Zunanja ministra obeh držav sta tudi ocenila, da so dvostranski odnosi v vzponu, še zlasti na področju trgovine. Vodja slovenske diplomacije je ob tem predlagal, da bi oktobra v Ljubljani potekalo drugo srečanje mešane komisije za gospodarsko sodelovanje.

Srbija računa na podporo Slovencev

Na srečanju Žbogarja s srbskim premierom Mirkom Cvetkovićem je slednji dejal, da Srbija tudi v prihodnje računa na podporo Slovenije v procesu evropskih integracij, kar mu je Žbogar tudi zagotovil. Slovenski minister je še dejal, da Srbija za Slovenijo ostaja prvi in največji trg za investicije, poroča srbska tiskovna agencija Beta, ki se sklicuje na urad premiera. Na pogovorih je bil navzoč tudi podpredsednik vlade Božidar Đelić, pristojen za evropske zadeve.

Vodja slovenske diplomacije se je srečal tudi s predsednikom opozicijske Srbske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem in njegovim namestnikom Aleksandrom Vučićem, ki sta mu zagotovila, da stranka ne bo predstavljala ovir na poti v evropske integracije, če bo po morebitnih predčasnih volitvah postala del vladne koalicije.

Žbogar se je sicer v torek zvečer na slovenskem veleposlaništvu udeležil tudi sprejema ob dnevu državnosti. "Država Slovenija je v dvajsetih letih postala odgovoren član mednarodne skupnosti. Prehodili smo pomembno pot, med drugim tudi pot včlanjevanja v Evropsko unijo, na kateri je danes Republika Srbija. Želim si in prepričan sem, da nas bo članstvo v evropski družini povezovalo že v bližnji prihodnosti," je dejal minister, ki se je v okviru dvodnevnega obiska sestal tudi s slovenskimi gospodarstveniki v Srbiji.

Kot so ob obisku ministra Žbogarja v Beogradu še izpostavili na zunanjem ministrstvu, gre za povratni obisk v Srbiji po delovnem obisku vodje srbske diplomacije Jeremića v Sloveniji oktobra lani. Obisk predstavlja nadaljevanje intenzivnih stikov na politični ravni in na področju gospodarskega sodelovanja ter potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo poglobitev odnosov.