Le dva dni po slovenskem predvajanju zadnjega dela prve sezone Igre prestolov, kar je sicer naslov prve knjige v seriji, je na obisk v Slovenijo prišel avtor serije George Raymond Richard Martin. Martin, ki je tudi eden od producentov serije in scenarist enega dela, je na tiskovni konferenci v Ljubljani priznal, da zadnjega dela sezone sicer še ni videl, a je zadovoljen z realizacijo serije in tem, kako je celotna ekipa njegovo fantazijo iz domišljije prenesla na televizijske ekrane, a je dodal, da nič v filmu ali televiziji nikdar ne bo uspelo preseči doživetja, ki ga omogočita knjiga in bralčeva domišljija.

George R. R. Martin ima poleg bogate pisateljske kariere, med katero je prejel mnogo nagrad za fantazijsko literaturo in znanstveno fantastiko, tudi zgodovino s Hollywoodom. Bil je urednik TV zgodb kultne ameriške serije Zona somraka, bil pa je tudi svetovalec in producent CBS-ove serije Lepotica in zver. Kljub temu njegove izkušnje s Hollywoodom niso bile vedno rožnate. Po nekaterih neuspehih se je zato odločil napisati serijo, ki naj se je ne bi dalo posneti. Nastala je Pesem ledu in ognja vanjo pa je vnesel "krovovolke, stometrske zidove, bitke, pojedine, zmaje in nasploh vse, kar si lahko domisli domišljija“, je povedal Martin, ki se sedaj nerad spominja zajetne naloge, ki ga čaka, ko bo moral napisati scenarij za najbolj spektakularen del prihajajoče sezone. Najti bo moral namreč kompromis med denarnimi omejitvami in in delom svoje neomejene domišljije, ki pa kot svoje jedro še vedno ostaja zvesta besedam Williama Faluknerja, da je "konflikt človeškega srca s samim seboj edino, o čemer je vredno pisati“.

Po tiskovni konferenci se je Martin odpravil v Koper, kjer se namerava ob 19. uri ljubiteljem predstaviti v knjigarni Dom knjige, kasneje pa si bo ogledal tudi Predjamski grad. Obisk Slovenije bo sklenil jutri v ljubljanskem Konzorciju ob 18. uri, ko bodo tudi ljubljanski ljubitelji njegovih del lahko prinesli po en izvod na podpisovanje knjig.

Na njegovi poti ga spremlja tudi naša video ekipa.