Med zvezdami in jezerom

Nocoj se tako z dokumentarno-igranim filmom Na morje! (Pedro González-Rubio, 2009) uradno odpira druga edicija Kinodvorišča, Kinodvorovega letnega kina, ki se nahaja v bližnjem atriju Slovenskih železnic; dostop je urejen skozi dvorano. Na ljubljanskem gradu, kjer bo potekal že tradicionalni letni kino Film pod zvezdami, bodo platna pod milim nebom zasijala 28. julija; tam bodo v času poletnega urnika Kinodvora, ki se bo sklenil 20. avgusta, postregli z dvema filmskima projekcijama na dan (ob 19.00 in 21.30), razen ob nedeljah, ko bodo zaradi daljše minutaže filmov v okviru cikla Za zamudnike drugo projekcijo začenjali nekoliko kasneje.

Prav po vzoru Filma pod zvezdami pa so v Kinodvoru že prejšnji teden na Bledu zagnali nov projekt Film ob jezeru, s katerim želijo ohraniti spomin na prijateljico in filmsko sodelavko Niko Bohinc in ki ga po besedah Nine Peče želijo nadaljevati tudi v prihodnje.

Vrsta poletnih premier

Kinodvorišče bodo uradno zaprli 14. julija z dogodkom Motovun v Kinodvoru, ko bodo hrvaški kolegi predstavili svoj filmski festival z enim od vrhuncev pretekle sezone, s filmom V praznino (Enter the Void) Gasparja Noéja, mojstra provokacije, perverzije in transgresije, kar bo tudi edina priložnost za ogled tega filma v Sloveniji, saj ne bo doživel kinematografske distribucije. Vse do takrat pa bodo v atriju Slovenskih železnic vsak teden premierno prikazali dva nova filma: že omenjenemu Na morje! bosta sledila še filma Štirje levi (Chris Morris, 2010), duhovita politična komedija, ki se loteva islamskega terorizma skozi prizmo satire, in Na sledi očetu (Debra Granik, 2010), napet in srhljiv naturalistični triler o dekletu, ki je pripravljeno tvegati življenje, da bi rešilo družino in izvedelo resnico o usodi izginulega očeta film je prejel kar štiri nominacije za oskarja, vključno z nominacijo za najboljši film.

V obdobju med Kinodvoriščem in Filmom pod zvezdami (torej med 14. in 27. julijem), ko bo šel ponovno na pot Kinodvorov mobilni kino, pa bodo filmski poletni program izvajali v dvorani, kjer bodo predvajali dva filma: za ogrevanje bo to zmagovalec lanske edicije Grossmannovega festivala filma in vina, kontroverzni izdelek Mladena Djordjevića Življenje in smrt porno tolpe, nato pa še film madžarskega filmskega in gledališkega režiserja Kornéla Mundrucza Občutljivi sin: Projekt Frankenstein, sodobna adaptacija velike gotske klasike pisateljice Mary Shelley.

Grajske poslastice

Na grajskem dvorišču bodo tudi letos postregli z najbolj odmevnimi filmi kinematografske sezone, največja pridobitev letošnjega Kina pod zvezdami pa je rekordno število filmskih poslastic, ki bodo na ljubljanskem gradu doživele premiero oziroma predpremiero - Upokojeni, oboroženi, nevarni (Robert Schwentke); Besa (Srđan Karanović); Vse, kar dovoli nebo (Douglas Sirk); Jane Eyre (Cary Fukuaga); Namišljene ljubezni (Xavier Dolan); Deviški ples smrti (Endre Hules); Drevo življenja (Terrence Malick) in Huda učiteljica (Jake Kasdan).

Sicer pa repertoar Kina pod zvezdami ostaja podoben tistemu, ki je zaznamoval že pretekle sezone, letos pa bo prikazanih 24 filmov, ki so jih izbrali po naslednjih ključih: Kinodvorove uspešnice, nekaj najodmevnejših filmov zadnjega ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, izbrani vrhunci minule kinematografske sezone, filmi, ki so še posebej primerni za predvajanje v letnem kinu, ter po en slovenski in animirani film ter že omenjene premierne in predpremierne filmske projekcije.

Med poletnimi počitnicami pa ne bodo za oglede filmov prikrajšani niti otroci, saj bo Kinobalon, program za otroke in mlade, letos poletel tudi na ulice; poleg Potujočega Kinobalona, v katerem si bodo lahko otroci ogledali kratke animirane, igrane in dokumentarne filme, ki so jih posneli njihovi vrstniki na filmskih delavnicah v Kinodvoru, se bodo lahko preizkusili še v delavnicah animiranega filma, njihov poletni repertoar pa zaobjema filme Na morje!, Obuti maček in Avtomobili 2.