GLASBA

Ljubljana

11. Komorni koncert Akademije za glasbo

Koncert klasične glasbe. Na enajstem koncertu komornega cikla Akademije za glasbo se bosta predstavila Ansambel rogov Akademije za glasbo HoRORn in Trobilni ansambel Akademije za glasbo 20/BRASS AG /11. Mentorja skupin sta Boštjan Lipovšek in Dušan Kranjc. Program koncerta W. A. Mozart, A. Bruckner, R. Wagner, E. Humperdinck, J. Williams, L. Lebič, N. Bečan in R. Golob. Vstop prost. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Ob 19.30.

Suicide Silence, All Shall Perish, After The Burial

Koncert metal glasbe. Nastopili bodo kalifornijski prvaki deathcora Suicide Silence ter ameriški skupini All Shall Perish in After The Burial. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Ob 20.30.

PXPRD

Koncert v okviru festivala Mlade rime. Dvojec PXPRD tvorita na berlinski eksperimentalni sceni delujoča zvočna umetnika Marta Zapparoli aka Penelopex in Martin Kuentz. Pod imenom PXPRD ustvarjata zvočne inštalacije, koncipirane kot odprt kolaž, pri čemer uporabljata različne tehnike in postopke. Rezultat je intenzivna in živa zvočna izkušnja. AKA Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 22. uri.

Krunch It!! w Meniga (Seasplash Tour) & Dot

Klubski večer. Nastopili bodo Meniga (DUBstep Klub, Seasplash Pula, Hrvaška), Dot (ReadWriteMusic, Imminent) in Krunch It!! Kollektive (RDYO DJs, Synaptic): Bassick, Freeverse, Sunneh. Video VJ Mesec (Synaptic). Klub K4. Ob 23. uri.

Zucchero

Koncert. Adelma Fornaciari že od nekdaj vsi kličejo po vzdevku Zucchero, svojo glasbeno kariero pa je začel leta 1970 s skupinama I Duca in Le Nuove Luci. Leta 1983 je izšel njegov prvi album Un po' di Zucchero, nastop na International Album Fair v Cannesu pa ga je predstavil mednarodni publiki. Največji uspeh je dosegel leta 1991, ko je izdal album in singel Senza una donna, ki je postal številka ena po večini Evrope. Križanke. Ob 21. uri.

Vishuddha SoundTouch: Dotik zvoka

Koncert tradicionalne meditativne glasbe, manter in zdravilnih zvokov. Vishuddha SoundTouch je mednarodna glasbena zasedba, ki je iz ljubezni do glasbe in želje po posredovanju njenih blagodejnih učinkov nastala v sestavi petih profesionalnih in ljubiteljskih glasbenikov in terapevtov: Petra J. Gouwa, Marije Skočir, Sergeje Grögl ter Maria in Petre Perčinić. Tudi letošnji koncert bo obarvan s prvinskimi zvoki avstralskega didgeridooja z gostom, mojstrom igranja tega inštrumenta, Hansom Karssenom. Biotehniški center (Ižanska cesta 10). Ob 19. uri.

Petric-Shrestha

Koncert. Kitarski duo Petric-Shrestha sestavljata dva izvrstna glasbenika in kitarska virtuoza, ki sta svoje glasbene smernice združila v fuzijo etna, klasike, flamenka in jazza z lastnim izrazom. Zelo širok glasbeni spekter kažeta v raznolikosti ritmov ter melosov, spojitve glasbenih žanrov ter glasbenega znanja vse od Andaluzije, Kube, Brazilije, Indije do Balkana. Čutiti je tudi vpliv velikih jazzovskih ikon, kot sta Chick Corea in John Mclaughlin, pa tudi velemojstra kitare Paca de Lucie. Etno klub Zlati zob. Ob 20. uri.

Ptuj

Jan Kus - Amna

Jazz koncert. Jan Kus, saksofonist, skladatelj in aranžer je člane svoje nove zasedbe Amna spoznal v času študija na Nizozemskem. Za glasbeno izhodišče si je skupina izbrala izjemne avtorske kompozicije odličnega kitarista Vita Marenčeta, ki so bile v osnovi napisane za bolj tradicionalne zasedbe, sedaj pa so jim Jan in preostali člani zasedbe dodali še jazzovski pečat ter jih osvetlili v drugačni luči. Njihova glasba vleče povezave med glasbenimi izročili Španije, Indije in Balkana ter jih spaja z urbanimi in včasih tudi klasičnimi glasbenimi elementi. Nastopili bodo Jan Kus (tenorski, sopranski saksofon), Vito Marenče (kitara), Sri Hanuraga (piano), Žiga Murko (pozavna), Stathis Eleotriviaris (kontrabas, električni bas) in Andrej Hočevar (bobni). MuziKafe Ptuj. Ob 20. uri.

ODER

Ljubljana

Gian Carlo Menotti: Samorog

Madrigalna pripoved za operni zbor, plesalce in devet inštrumentov. Koreografija in režija Risima Risimkin. Kostumograf Blagoj Micevski. Vodja zbora Željka Ulčnik Remic. Baletna mojstra Mojca Kalar Simić, Viktor Isajčev. Produkcija SNG Opera in balet Ljubljana. Nastopajo operni zbor, baletni plesalci in solisti orkestra SNG Opera in balet Ljubljana. Gian Carlo Menotti (rojen 1911) je na Curtisovem inštitutu za glasbo (Curtis Instituite of Music) v Filadelfiji študiral kompozicijo pri Rosariu Scaleru. Tam je leta 1937 napisal svojo prvo zrelo opero na lastno besedilo v italijanskem jeziku, komično enodejanko Amelija gre na ples (Amelia al ballo). Uspeh te enodejanke je zaznamoval Menottijevo nadaljnjo umetniško pot, ki je poleg Samuela Barberja in Leonarda Bernsteina postal najuspešnejši in najbolj priljubljen ameriški skladatelj druge polovice 20. stoletja. Samorog je madrigalna zgodba za operni zbor, 10 baletnih solistov in 9 inštrumentov. Gian Carlo Menotti je zgodbo uglasbil leta 1956, premierno pa jo je uprizoril New York City Ballet 15. januarja 1957. Cankarjev dom. Linhartova dvorana. Ob 20. uri.

Ernst Lubitsch: Ko sem bil mrtev

Režiser Diego de Brea. Scenograf Diego de Brea. Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov. Avtor glasbe Jože Šalej. Nastopajo Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj in pianist Jože Šalej k. g. Burleska Ko sem bil mrtev je zasnovana na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. V burleskni izpeljavi se zgodba seveda zasuče drugače kot v Pirandellovem slovitem romanu Rajnki Matija Pascal. Lubitschev junak je lahkoživ bonvivan, ki se ob večerih rad izmuzne od doma in se predaja veselju s šahiranjem v radoživi moški družbi. Bolj kot ženo to moti njegovo taščo, ki mu lepega dne (pravzaprav sredi noči) zaklene vrata, nesrečni mož pa mora prespati na neudobnem stopnišču. Naslednjega dne napove samomor in izgine. Namesto v smrt pa se odpravi v svobodo samskega življenja. Domnevna vdova žaluje, mož pa se tudi kmalu naveliča postopanja. V svoj nekdanji dom in k ženi, ki jo vendar ljubi, se vrne v vlogi služabnika. SNG Drama Ljubljana. Mala drama. Ob 20. uri.

Jaka Andrej Vojevec: Kozmogonija

Plesna predstava. Avtor, režiser, koreograf Jaka Andrej Vojevec. Soustvarjalci in izvajalci Senka Božič, Jernej Čampelj, Mateja Črnko, Rok Kunaver, Samo Kutin, Lidija Sušnik, Kaja Teržan, Špela Tovornik. Zvočna podoba Samo Kutin. Kostumografija Vesna Blagotinšek. Svetovalka za glas Irena Tomažin. Produkcija Plesni teater Ljubljana. Po besedah ustvarjalcev se predstava - kot nakazuje že naslov - ukvarja z mitom o rojstvu kozmosa iz kaosa, forme iz nediferenciranosti, artikulacije iz vseenosti. Kozmogonijo pa lahko razumemo tudi kot mit o vsakem od nas, o tem, kako se iščemo in izumljamo ter poskušamo najti svoj pravi jaz, svoj lastni izraz. "In navsezadnje," dodajajo snovalci predstave, "je kozmogonija lahko tudi mit o tem, kako se iz osnovnih elementov giba, glasu, ritma, harmonije rodi gledališče." Plesni teater Ljubljana. Ob 21. uri.

RAZSTAVE

Ljubljana

Tanja Komadina: Zakaj pa ne (odprtje)

Razstava ilustracij. V galeriji Sončnica bodo danes odprli razstavo originalnih risb Tanje Komadina iz knjige Zakaj pa ne. Pot do ilustracije v tej knjigi si je avtorica utrla skozi strip - pogumna, sproščena in na videz neukrotljiva risba izhaja prav iz stripovske nonšalance, nenujnosti popolne dodelanosti tehnike in detajlov. Pri knjigi Zakaj pa ne gre za dnevniške zapise pronicljive najstnice in prav to je bil odločilni razlog za koncept intimnega, neobveznega zapisovanja in risanja v zvezek. Gre za hitre likovne komentarje zgodbe, ki teče in se razvija kar sproti. In ravno obilica prakse v stripu je dala izvrsten rezultat: knjigo, polno humorja in dekliške nagajivosti, obenem pa očitnega znanja in premišljenih situacij. Na ogled do 31. avgusta. Galerija Sončnica. Ob 19. uri.

Novo mesto

Maja Smrekar: hypnagogia 00

Večmedijska razstava. Kustos Matjaž Brulc je ob razstavi zapisal, da se je avtorica za osrednji motiv zajca, ki skozi različne medijske reprezentacije in semantične lege predstavlja rdečo nit postavitve, odločila zaradi povsem konkretnih razlogov: v teh ljubkih bitjih prepoznava čustvene nosilce doživljanja lastnega doma - spominjajo jo na otroštvo, na odraščanje v krogu lastne družine. Izpostavljanje želje po izgubljenem času avtorica artikulira z zgodovinjenjem in hkratnim preoblikovanjem vsebin iz preteklosti, kjer se racionalno in realno umika neizrečenemu, nezavednemu in fantazijskemu. Maja Smrekar se na tak način loteva prevpraševanja lastne identitete in čustev, pri čemer ji služi zajec kot ključ, ki odpira skrivnostna vrata subjektivitete. Na ogled do 25. junija. Galerija Simulaker.

DRUGI DOGODKI

Ljubljana

Društvo novinarjev Slovenije: 20 let odvisnosti

Javna tribuna. Društvo novinarjev Slovenije vabi na družabno novinarsko tribuno z naslovom 20 let odvisnosti. Pogovor se bo sukal okoli vprašanj: Kakšna je krvna slika slovenskega novinarstva? Kakšna bo prihodnost? Lastniki vedo, kam gremo? Potrebujemo močno DNS?. Sodelovali bodo Tanja Starič (Delo, voditeljica), Peter Frankl (Finance), Ervin Hladnik Milharčič (Dnevnik), Vasja Jager (Večer), Katja Šeruga (Pop TV), Vojko Flegar (razgledi.net) in Peter Žerjavič (Delo). Vstop prost. KUD Franceta Prešerna. Ob 19. uri.

Sprehod med delom in igro

Predavanje, ki bo sklenilo razstavo Kocka pada. Predavanje bo namizne igre obravnavalo tudi na teoretski ravni in predstavilo, zakaj sta igra in prosti čas pomembna za ljudi. Vstop prost. Narodni muzej Slovenije - Metelkova. Ob 17. uri.

Javni posvet o portalu Culture.si za mednarodno sodelovanje in njegovi slovenski različici

Posvet v okviru razstave Powered by Ljudmila. Leta 2009 je Ljudmila začela razvijati največji izvirni wiki portal na Slovenskem, posvečen mednarodni prepoznavnosti slovenske umetnosti in dediščine. Letos je Ljudmila na podlagi razpisa postala nosilec projekta za obdobje 2011-2014, ki vključuje tudi razvoj slovenske različice. Javnega posveta se bo udeležil tudi dr. Stojan Pelko, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo RS. Vstop prost. Mestna galerija Ljubljana. Ob 17. uri.

Festival Mlade rime

Svojo poezijo bodo brali Stanka Hrastelj, Alja Adam, Katja Perat in Marko Bunderla. Gostja večera bo Yolanda Castano (Galicija). AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Ob 22. uri.

Skrivnost njihovih oči

Film. Režija Juan José Campanella (Argentina, Španija, 2009). Z oskarjem nagrajena kriminalna drama nelinearno in večplastno prepleta osebno zgodbo neizpolnjenih strasti s skrivnostjo nerazrešenega umora in preiskavo, ki je trajala četrt stoletja. Kinodvor. Ob 18.30.

Odprtje Kinodvorišča: Na morje!

Film. Režija Pedro González-Rubio (Mehika, 2009). Jorge in Roberta že nekaj let živita ločeno. Pripadata različnim svetovom: on ima rad preprosto življenje v stiku z naravo, ona je vajena urbanega vrveža. Jorge je Mehičan, Roberta Italijanka. Očetu ostaja le nekaj tednov s petletnim sinom Natanom, ki bi ga Roberta rada odpeljala v Rim. Da bi ga poučil o njegovih majevskih koreninah, mehiški domovini in ribiškem življenju, ga odpelje na potovanje med ribiče Banca Chinchorra. Medtem ko se oče in sin vse bolj zbližujeta, otrok na morju in pod njegovo gladino odkriva življenje v sozvočju z naravo. Film je minimalistična in vsakršnega sentimentalizma očiščena upodobitev odnosa med očetom in sinom. V neokrnjeni modrini mehiškega koralnega grebena Banco Chinchorro se spleta tesna družinska vez ter pristen odnos s tradicijo in naravnim okoljem. Kinodvorišče. Ob 21.30.

Retrospektiva Eric Rohmer: Drevo, župan in mediateka

Film. Režija Eric Rohmer (Francija, 1993). V majhnem francoskem mestecu Saint-Juire-Champgillon se mladi socialistični župan s pomočjo svojih pariških povezav odloči zbrati dovolj denarja, da bo zgradil mediateko. Vendar na naslednjih volitvah njegova stranka izgubi večino. Komedija v sedmih poglavjih, od katerih vsako predstavlja en smrtni greh. Slovenska kinoteka. Ob 19. uri.

Retrospektiva Eric Rohmer: Zmenki v Parizu

Film. Režija Eric Rohmer (Francija, 1995). Omnibus treh zgodb, treh hudomušno romantičnih variacij na prastari romantični kliše: zmenek v Parizu. Slovenska kinoteka. Ob 21. uri.

OTROŠKI KOT

Ljubljana

Jacob in Wilhelm Grimm: Sneguljčica

Lutkovna predstava za otroke. Priredba Marek Bečka, Zala Dobovšek. Režija Marek Bečka. Dramaturgija Zala Dobovšek. Oblikovanje lutk in likovna zasnova Robert Smolik. Glasba in songi Jose. Nastopata Elena Volpi/Ajda Toman/Vesna Vončina in Jose/Aljaž Jovanović. Pravljični junaki tokrat niso vpeti v svet čarobnega gozda, zastrupljenih jabolk, idilične narave in nadnaravnih poljubov, ampak se v skladu s svojimi arhetipskimi karakterji vživijo v sodobne družbene ustroje. Posodobljena pravljična situacija je to pot umeščena v mračno rudarsko mesto in v prvi vrsti opozarja na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne gre. Predstava je namenjena otrokom od 5. leta starosti dalje. Vstop prost. Prešernov trg. Ob 10. uri.

Lutke v deželi plesa: Spet se bova videla

Plesna predstava za otroke. Koreografija Mirjam Podobnik, Mitja Popovski, Mojca Uršič, Željko Božič, Ada Kogovšek. Nastopajo plesalci in plesalke Plesne šole Kazina. Pripovedujeta in povezujeta z lutkami igralka Maja Kunšič in Danijel Mišon. Ježek je šel na potovanje, miška pa je ostala kar doma, a v mislih sta vedno skupaj. Štejeta dneve, ko se bosta spet videla, ker je vse lepo še lepše, če nisi sam! Vstop prost. Prešernov trg. Ob 11. uri.

Lutke v deželi plesa: Macefizljeva pisma

Plesna predstava za otroke. Koreografija Mirjam Podobnik, Mitja Popovski, Mojca Uršič, Željko Božič, Ada Kogovšek. Nastopajo plesalci in plesalke Plesne šole Kazina. Pripovedujeta in povezujeta z lutkami igralka Maja Kunšič in Danijel Mišon. Otroci se bodo vkrcali na metlišče in se do mrtvega zabavali s čarovničinim mačkom Macefizljem in njegovo kujavo čarovnico. Vstop prost Prešernov trg. Ob 16. uri.