Kako ste občutili veliki obračun na domači planini Golte?

V spodnjem delu sem se dobro počutil. Pri skokih ni bilo težko. V zadnjih petih kilometrih pa sem naenkrat zašel v težave. Dobil sem krče, take, ki jih doslej z dirk ne poznam. Odrezalo me je. Sedaj še ne najdem pravega razloga, a to ni opravičevanje. Štirje fantje so bili boljši in jim čestitam. Žal mi je le mojih fantov iz Perutnine, ki so dva dni garali, truda pa jim nisem mogel poplačati z zmago ali vsaj obrambo majice. No, majica ni ostala, ostal pa je ponos. Dva dni smo imeli majico, imamo etapno zmago. Praktično vsaj dva dneva je bil to Tour de Perutnina.

Ste morda plačali ceno zaradi prezgodnjih napadov in s tem pokurili preveč moči? Ali pa nemara ceno vodilnih z etapnih dirk, ki jih po zmagi in vožnji rumene majice čaka še veliko dodatnih obveznosti, kar otežuje počitek?

Morda res. Zgodnji napadi so bili odraz moje velike želje. Žal mi je le, ker nisem z napadi nadaljeval in bi nemara v boju za zmago ostali le trije z Nibalijem in Špilakom. Tako pa sem zmanjšal ritem in nekateri so me ujeli brez velikega napora. Kako bi se dirka kasneje razpletala, pa ne vem. Ceremonija se po etapi res zavleče. Ali mi je to odškrtnilo 40 sekund v tem klancu - ne vem. Ulissi mi je ušel v zadnjih 1800 metrih, preprosto se je odpeljal.

Ali ste merili čas vzpona na Golte? Ste ga primerjali s časom na treningu?

Ne, nisem meril. Omenjenih 40 sekund sem navrgel tako po občutku, ker me je na koncu zmanjkalo. Poznavanje klanca je pomagalo. Predvsem to, da sem v najtežjih trenutkih vedel, kaj me čaka. Simon Špilak je prvi izkoristil prav poznavanje terena.

V zadnjem kilometru so bili tudi vaši navijači z devetimi rumenimi majicami z drugih dirk, ki so jih našli pri vas doma.

Za navijaško gesto nisem vedel. Šele ko sem v tisti "megli" videl in slišal mojo Urško v rumeni majici, sem videl, da me je znova presenetila na drugačen način. Podpora vseh je bila velikanska. V zadnjem kilometru me je samo to dvignilo, da malce pozabiš na trpljenje in še pritisneš, da sem obranil stopničke. V teh dneh sem imel res velikansko podporo navijačev.

Ste razočarani zaradi tretjega mesta? Zmago je vendarle odnesel kolesar iz ekipe ProToura, ki je zmagal etapo na Giru.

Škoda je dveh sekund do Radoslava Rogine. Zares pa smo lahko v Perutnini ponosni, da smo se po dveh letih vrnili na takšen način in vsem dokazali, kaj zmoremo.

Selektor reprezentance Martin Hvastija je dejal, da ste imeli v izjavah, ki jih je slišal pred etapo, premalo spoštovanja do tekmecev. Tudi v Lampreju so bili očitno zaradi vaših izjav bolj motivirani.

Moje izjave so se nanašale le na Nibalija, naj v odločilni etapi pač kar napada. S tem verjetno nisem mislil nič slabega, tako si pač tudi krepim samozavest. Če nisi samozavesten, na taki dirki nimaš česa iskati. Moj vzornik je tudi Valentino Rossi in poglejte, s kakšnimi izjavami "kuri" konkurenco. Selektor Hvastija se doslej z mano ni obremenjeval, ko je šlo za reprezentanco, na Lampre pa se moje izjave niso nanašale. Izjave v medijih so pač za širšo populacijo in ne za "stroko".