Slovenski kolesarji so se morali sprijazniti s stranskimi vlogami. Na zmagovalni oder sta imela čast stopiti Kristijan Koren, nosilec modre majice, glede na izredno domiselno načrtovane etape najbolj vsestranski kolesar na dirki, vse druge pa je pobral Ulissi. Robert Vrečer (Perutnina) je na tretji stopnički skupne razvrstitve prvi Slovenec po treh letih s takšnim dosežkom.

Guardani je v zaključnem šprintu kljub mladosti izkoristil prav to, kar dobro vedo domačini - odločilen je prihod na Kandijski most, izkoristil pa je zeleni vlak Liquigasa s Kristjanom Korenom. "Izboril sem si dobro pozicijo, v zaključku tudi najboljšo za Giarnierijem," se je že po deveti letošnji zmagi razgovoril Diego Ulissi, kolesar vinarskega podjetnika, ki je po dveh zmagah Po Turčiji največ pozornosti pri severnih sosedih vzbudil zaradi odločitve ekipe, da ga ne vzame na Giro. "Da sem že prvo leto med profesionalci zmagal take dirke, je zame fantastično. To zaradi konkurence še posebej cenim. Lepa dirka je," je še dodal kolesar iz Verone.

V 108. etapi dirk Po Sloveniji včeraj od Ptuja do Novega mesta je bilo vse v znamenju modro-vijoličnih barv Lampreja in nosilca rumene majice Diega Ulissija. Ubranili so jo brez težav tudi zaradi prvega garača Simona Špilaka. Za tako izkušeno ekipo ProToura je bilo dopustiti beg trojice, tudi Andreja Omuleca (Loborika) iz Svetega Jurija ob Ščavnici, nekoč en dan tudi nosilca rumene majice Po Sloveniji, zgolj taktična poteza, da so izničili poskuse v lovu na njihovo pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja. Kljub temu, da sta imela Lamprejeva Ulissi in glavni arhitekt sobotnega bega Grega Bole enako število točk, Bole pa jo je imel na izposojo do Dolenjske, se taka velika ekipa z "drobtinicami", razdeljenimi znotraj ekipe, ob izjemno cenjeni rumeni majici ne ubada.

Vseeno je veliki Alessandro Petacchi še enkrat Boletu ponudil priložnost za dokazovanje. "Alessandro je ves dan delal za ekipo, tako kot vsi, in tako treniral za Tour. Na koncu mi je dejal, naj bom za njegovim obročnikom in se pripravim za šprint. Na zadnjem ovinku sem čutil, da mi je začela puščati zračnica, zato tudi nisem zmogel več mimo. Zmagati vseeno ne bi mogel, bil bi pa drugi, tretji. Alessandro mi je dejal, da bi sam zmagal brez težav. No, vseeno. Saj smo osvojili skoraj vse, kar je bilo mogoče," je zaključno delitev vlog ekipe Lampre in izkupiček opisal Grega Bole kot peti najboljši Slovenec v Novem mestu. Tik za njim sta bila domačina Blaž Jarc (Adria Mobil) in Marko Kump (Geox), kot deseti pa Luka Mezgec (Sava), prav tako s prazno zračnico v cilju.

Parado v Novem mestu si bo zagotovo najbolj zapomnil Diego Ulissi. To je njegova prva zmaga na etapnih dirkah. Svet ga pozna kot zmagovalca 17. etape italijanskega Gira, v kateri se ni pustil zmesti ob prerivanju z Giovannijem Viscontijem. "Zame je bil to fantastični zaključek. Zmage sem zelo vesel. Po italijanskem Giru sem dobro treniral, izkoristil čas tudi za višinske priprave. Etapa na Golte je bila zares spektakularna. Za uspeh je zaslužna celotna ekipa. Želim še priti v Slovenijo," se je veselil Toskanec z vzornikom Paolom Bettinijem, ki ga imajo ob dveh naslovih mladinskega svetovnega prvaka za čudežnega dečka italijanskega kolesarstva.