Zagotovo ne naključno je napad Lampreja od Tržiča čez Kranj in Kamnik začel ubežnik Grega Bole. "V beg sem skočil bolj po naključju. Želel sem preveriti, kako močan sem, in po nekaj napadih sem odgovoril s protinapadom proti Golniku. Potem sem le čakal, da se bo zadaj naredila še kakšna skupina," je Grega Bole kot arhitekt ubežne skupine opisal taktiko. Zraven je bil tudi novomeški "motor" Blaž Jarc. Skupino so kljub izredno visoki hitrosti, ki je na koncu zadoščala celo za povprečje dneva (40 kilometrov na uro), pri prednosti največ šestih minut, na razdalji držali Vrečerjevi pomočniki iz Perutnine.

Bole je kljub okvari kolesa dobil oba gorska cilja pod Veliko planino, na Črnivcu in Kranjskem Raku. Spredaj so vzdržali do vznožja planine Golte. "Le z Didierom iz Saxo Banka sva vedela, kako taktično računajo zadaj. Komaj sva jih prepričala, da ne gre od začetka na polno. Da pritisnemo šele proti Lučam in Kranjskemu Raku," je ozadje opisal Bole, ki je potem tudi na klancu še kilometer daleč narekoval ritem za Špilaka in Ulissija.

Vrečer je zelo zgodaj začel z nogami in jih najprej "zabetoniral" sebi. Opogumljen Nibali je potem po dveh napadih dobil "kontro" od Špilaka in Polslovenca Rada Rogine iz Varaždina ter se pri tabli tri kilometre popolnoma vdal. Zakoličil je z belo zastavo kot Garzelli leta 2007 na Vršiču v boju z Nosetom. Napad je v srednjem delu sijajno uspel Špilaku, podobno kot na Krvavcu 2009. Privozil si je že prednost zunaj vidnega dosega. "Spodaj je Vrečer dvakrat napadel. Ko se je malo poravnalo, pa sem se odločil, da grem sam. Za zadnji kilometer, za zadnjo 'rampo', pa me je malo zmanjkalo. Ulissi je želel napasti že prej, a sem ga prepričal, naj počaka do zadnje strmine. Nekaj časa sem mu poskušal slediti. Vendar se vidi, v kakšni vrhunski formi je," je, potem ko se je čez ciljno črto na navdušenje gledalcev pripeljal le po zadnjem obročniku, razplet opisal Simon Špilak.

Mimo Prekmurca, ki je zaradi okvare kolesa v zaključku etape v Novi Gorici izgubil pomembnih 17 sekund, je v koridorju navijačev zlezel tudi Varaždinec Rado Rogina, hrvaški prvak s Ptuja. Nekdanji kolesar Perutnine je bil adut Srečka Glivarja že pred štartom, ko je govoril, da je njegov favorit iz sosednje države in ni Italijan. "Srečko se v napovedih nikoli ne zmoti. Nisem bil povsem prepričan, da bom napadu Ulissija sledil do vrha. Zato sem tudi malce dlje čakal, dokler ga v to zares hudo strmino nisem pohodil do konca. Nisem si mislil, da sem lahko med najboljšimi tremi na tako močni dirki," je v lepi slovenščini razložil Radoslav Rogina in tako kronal borbenost Glivarjeve ekipe Loborika.

Diego Ulissi je zagotovo pravo ime za to, da je na tako močni dirki krstil Golte, 15 kilometrov lepe gorske panoramske ceste z večinoma novim asfaltom. "Že na prvih dveh vzponih sem čutil, da se noge lahkotno vrtijo. Ob napadih Nibalija in preostalih sem brez težav sledil. Veliko je pripomogel tudi napad Simona Špilaka. Dolgo sem lahko le sledil drugim, ki so ga lovili. Pred zadnjo strmino, ko sem videl, da Simonu pohajajo moči, pa sem napadel. Za zmago se moram zahvaliti Simonu in celotni ekipi Lampre," je razlagal kot gams drobni in žilavi 21-letni Diego Ulissi, ki je s tem le izkoristil dobro počutje po italijanskem Giru. S tem so se uresničile napovedi strokovnjakov, da so sodelujoči na tritedenski veliki avanturi v prednosti.