Cone za pešce še enkrat dražje

Osnutek odloka predvideva, da bodo gostinci na območjih za pešce morali za kvadratni meter javne površine na dan namesto sedanjih 0,34 evra odšteti kar 0,72 evra. Če bo odlok sprejet, ne bo nič lažje niti gostincem na območju ožjega mestnega središča, saj bodo za kvadratni meter javne površine, ki jo bodo namenili za gostinski vrt, morali plačevati po 0,47 evra na dan. V primerjavi s trenutno veljavnim odlokom se bodo razmere izboljšale le za gostince, ki ne delajo na območju ožjega mestnega središča, saj bodo ti morali plačevati nekaj centov manj, in sicer 0,25 evrov za kvadratni meter na dan.

Sprememba odloka je bila nujna zaradi sprememb zakonodaje od leta 1999, ko je bil potrjen trenutno veljavni odlok, piše v obrazložitvi napovedanih sprememb. Načelnica oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Irena Razpotnik je še pojasnila, da so cene v obstoječem odloku zastarele in poleg tega enake za celotno mestno središče. Razpotnikova je dodala, da novi odlok določa tako imenovane elitne lokacije, to so območja za pešce, kjer je predvidena cena za postavitev gostinskega lokala višja kot v drugih delih mesta.

Takšne poteze slabe za gostinsko ponudbo

Ljubljanski gostinci iz ožjega mestnega središča za namero občine do prejšnjega tedna večinoma niso vedeli. Obveščeni so bili šele na sestanku s predstavniki Četrtne skupnosti Center, njihovi odzivi pa so bili različni.

"Mesto je bilo v zadnjih nekaj letih precej obnovljeno in je res lepše. S tega vidika je razumljivo, da se bodo cene za najem gostinskega vrta povišale. Upam samo, da se ne bodo preveč povišale in da se bo dalo normalno poslovati," pravi solastnik lokala Cacao Damijan Gašperič. Ob tem je še opozoril, da bodo višje cene verjetno prizadele manjše gostince , ki zaradi višje cene ne bodo več oddali vloge za vrt, s tem pa bo Ljubljana, ki ima veliko gostinskih vrtov, izgubila svoj čar. S tega vidika pa je povišanje cen za občino dvorezen meč.

Na drugi strani je lastnik puba Premier Boštjan Jelnikar presenečen nad željo mesta, da bi gostincem še povišali stroške. "Če želijo vse uničiti v mestu, naj kar povišajo," pravi Jelnikar, ki je prepričan, da bodo takšne poteze mestne oblasti slabo vplivale na gostinsko ponudbo v Ljubljani.

Podobno menijo tudi v Turistično-gostinski zbornici. Svetovalec zbornice Srečko Koklič pravi, da je zviševanje stroškov, povezanih s poslovanjem gostinstva, nerazumno in nespremenljivo. Koklič Mestni občini Ljubljana svetuje, naj raje preuči možnosti, kaj narediti, da bi gostince in hotelirje spodbudila k povečanju ponudbe in kakovosti gostinskih storitev v mestnem jedru. "Vse dodane ali višje vstopne stroške namreč na koncu občuti gost, ko plača storitev. V preteklosti smo bili priče sprejemanju zaračunavanja usmerjevalnih tabel hotelirjem, zdaj se dvigujejo cene najema javnih površin. Menimo, da takšne odločitve mesta ne spodbujajo turističnega razvoja mesta," je sklenil svetovalec Turistično-gostinske zbornice.

Ne vedo, koliko bodo zaslužili na račun višjih najemnin

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pravijo, da težko ocenijo, koliko več denarja se bo steklo v proračun zaradi teh povišanj. Načelnica oddelka Irena Razpotnik je povedala, da bo morebitno povišanje sredstev v proračunu odvisno od števila sklenjenih pogodb in plačanih računov za uporabnino. Mestna občina je lansko leto lastnikom gostinskih vrtov v ožjem mestnem središču zaračunala 421.400 evrov. Če bodo vsi obstoječi lastniki gostinskih vrtov te obdržali tudi naslednje leto, bo omenjena številka višja, v veliki meri na račun gostincev na območjih za pešce, ki bodo morali za gostinske vrtove plačevati skoraj še enkrat več, kot so plačevali doslej.