Tretji so bili tudi presenetljivo mladinec Žan Rudolf v teku na 800 m (1:51,37), pa tudi Nina Kolarič v skoku v daljino (6,40 m), Matija Kranjc v metu kopja (75,94 m) in Andrej Poljanec v skoku s palico (5,00 m). Peta je bila Barbara Špiler, mladinska svetovna podprvakinja, v metu kladiva (62,70 m), šesti pa Martin Gradišek v troskoku (15,18 m). V superligo so se uvrstile Turčija (329 točk), Grčija (307,5) in Norveška (290), poleg Slovenije (200,5) pa je izpadla še zadnjeuvrščena Hrvaška (178).

Veitova je le za 11 stotink zgrešila normo za SP. "Startna reakcija je bila nekoliko slabša, potem pa sem v zavoju začutila bolečino v mišici in sem nekoliko upočasnila. Na srečo sem lahko prišla do cilja in se je vse skupaj dobro izteklo. Zadovoljna sem z uvrstitvijo in tudi s časom, čeprav je nekaj grenkega priokusa, ker vem, da sem sposobna teči normo," je bila Veitova zadovoljna in obenem zaradi poškodbe tudi nekoliko slabše volje.

Kot prva je drugi dan tekmovanja navdušila Tomičeva. Osebni rekord je popravila za devet stotink in izpolnila kriterij za SP, kar je potem, ko je izvedela, da je veter pihal dovoljenih +1,0 m/s, pospremila z navdušenim izbruhom veselja. "Zelo sem zadovoljna, saj sem v močni konkurenci dosegla dober izid in končno popravila osebni rekord. Z odličnim tekom sem zmogla normo in sedaj bom lažje tekmovala na ostalih tekmah, tudi na SP," je povedala Tomičeva. Premagala je tudi nekdanjo evropsko dvoransko prvakinjo Derval O'Rourke iz Irske, ki je bila četrta (13,11) in in aktualno evropsko prvakinjo Turkinjo Nevin Yanit, ki je bila šele šesta (13,18). Dan po svojem rojstnem dnevu si je z zmago čestitala Kristina Vukičević iz Norveške (12,87), druga je bila Švicarka Lisa Urech (12,90).

Rudolf je zaostal le za Madžarom Tamasem Kazijem (1:50,75) in Nizozemcem Wouterjem de Boerom (1:51,21). "Zelo sem zadovoljen z doseženim. Žal mi je, da nisem nekoliko prej začel sprintati, ker bi potem verjetno prehitel tudi Nizozemca. Prvih 200 m je bilo zelo hitrih, nato pa sem se držal navodil trenerja, da naj čakam na sprint v zadnjih 150 m. Letos si želim odličja na mladinskem EP," je napovedal Rudolf.

"Najpomembneje je bilo, da se visoko uvrstim. S skoki žal nisem najbolj zadovoljna. Veter se je tako vrtinčil, da je bilo težko ujeti zalet. Zato dvakrat nisem niti skočila, ker sem prišla veliko pred odrivno desko," je pojasnila Kolaričeva. Tudi Kranjc je imel težave z vetrom. "Ta se je tako menjal, da je vsaka zastavica kazala v drugo smer. Poleg tega sem v drugem poskusu začutil bolečino v predelu trebuha, prav tam, kjer sem bil poškodovan lani in mi je to nato preprečilo nadaljevanje sezone. Upam, da ni nič hujšega," si je zaželel Kranjec.

Poljanec je imel že na svoji začetni višini (4,80 m) dve popravi in sta mu za preostalo tekmovanje ostale le še dve; na ekipnem EP so dovoljeni le štirje neuspešni skoki. "Zaradi vrtinčenja vetra je bilo težko karkoli načrtovati. Imel sem težave na začetni višini, vendar sem jih premagal in nato skakal le še za čim boljšo uvrstitev. Če ne bilo bilo takih pravil pri poskusih, bi gotovo dosegel boljši izid ne glede na težave z gležnjem, zaradi katerih so moji letošnji cilji manjši, kot bi bili sicer," je dejal Poljanec.

Slovenski rekorder na 110 m ovire, Damjan Zlatnar, se je na poti do drugega mesta v skupini na zadnji oviri prijel za desno mišico in nato prišepal v cilj z desetim izidom (14,50). Že po polovici teka na 3000 m zapreke pa je nastop predčasno končal Boštjan Buč. Slovenskemu rekorderju so zdravniki oskrbeli poškodovano desno mečno mišico, po štafetnih diskvalifikacijah v soboto pa je bila to tretja ničla v točkah za Slovenijo. Tako nekaj boljši drugi dan od pričakovanj ni prinesel preobrata.

Slovenija je bila na poti v drugo ligo, ki je po vrednosti tretja v Evropi (najvišja je superliga), že po prvem dnevu, ko je bila 11. (96,5 točke). Hrvaška je na zadnjem mestu zaostaja le za dve točki in pol, Irska, ki je bila deseta, to mesto je zagotavljalo obstanek, pa je imela kar 24,5 točke naskoka pred Slovenijo. Posebej sta negativno izstopali zadnji predaji obeh štafet 4 X 100 m, ki sta bili na koncu diskvalificirani in sta ostali brez ene same točke. Slabše od pričakovanj so nastopili tudi nekateri najboljši atleti in atletinje.

Ratejeva zmagala po dveh letih

Pri dan je Sloveniji prvo zmago po dveh letih priborila Martina Ratej v metu kopja (61,53 m) in dokazala, zakaj je prva na lestvici po izidih sezone na svetu. Rožle Prezelj, finalist OI v Pekingu in SP v Osaki, pa je bil drugi v skoku v višino (2,20 m). Snežana Rodič, najboljša slovenska atletinja na zadnjih treh velikih tekmovanjih, je bila tretja v troskoku (13,56 m), Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, pa ni bil zadovoljen s četrtim mestom (72,77 m).

S petim mestom je bila razočarana Tina Šutej, ki je tretja na svetu po izidih sezone (4,61 m), vendar je v skoku s palico preskočila le štiri metre. Peta sta bila Miran Vodovnik v suvanju krogle (18,42 m) in Matic Osovnikar v teku na 100 m (10,53).