Kolesar Lampreja je na slovenski pentlji izenačil razmerje zmag med Slovenci in tujci na 9:9, za tuje kolesarje pa je to po Dancu Jakobu Fuglsangu in Italijanu Vincenzu Nibaliju tretja zaporedna zmaga. V skupnem seštevku je Ulissi za 36 sekund premagal Hrvata Radoslava Rogino, s tretjim mestom pa je najboljšo slovensko uvrstitev zabeležil tekmovalec Perutnine Ptuja Robert Vrečer, zaostal je 43 sekund. Med deseterico v skupnem seštevku, za katerega je bila odločilna tretja etapa z zaključnim vzponom na Golte, sta se uvrstila še dva slovenska legionarja, Simon Špilak je bil peti (+1:04), Kristijan Koren pa sedmi (+1:13).

Z izjemo Perutnine so drugi slovenski klubi nekoliko razočarali, predvsem to velja za kolesarje ekipe organizatorja, Adrie Mobila, ki so gotovo pričakovali več kot 14. oziroma 20. mesto nekdanjih zmagovalcev slovenske pentlje Tomaža Noseta in Mitje Mahoriča. Od Slovencev sta se sicer med najboljših 20 uvrstila še Jure Golčer (Perutnina) na 12. in Luka Mezgec (Sava Kranj) na 13. mesto.

Zmaga Italijana Ulissija je malenkost presenetljiva, a ne za boljše poznavalce tega športa, tiste slabše je v napovedih zavedla močna konkurenca. Vincenzo Nibali in Carlos Sastre sta veliki kolesarski imeni, ki praktično na vsaki dirki sodita med glavne favorite, toda venomer ne moreta zmagovati. Nibali, lanski zmagovalec, je po tretjem mestu na Giru močno padel v formi, tako da je na vzponu na Golte povsem omagal. Sastre, že zmagovalec Toura, pa je na zatonu kariere, poleg tega pa je v Slovenijo prišel brez pravih pomočnikov iz ekipe Geox.

Po drugi strani pa je slovenski krog specifičen in pomeni veliko priložnost za dokazovanje mladih kolesarjev. To je letos dokazal Diego Ulissi, šele drugo leto profesionalec pri Lampreju, ki je na dirki tekmoval z mlado ekipo, a kar čudno bi bilo, da v njej ne bi bilo tekmovalcev, ki so zmožni priti povsem na vrh. "Ulissija si vsekakor velja zapomniti. Po mojem mnenju bo v prihodnosti krojil vrh svetovnega kolesarstva," sposobnosti Italijana hvali njegov moštveni kolega Grega Bole.

Za Ulissija ne največji uspeh ...

Za Ulissija je to najpomembnejša zmaga na večdnevnih dirkah, a gotovo ne največji uspeh. V mladinski kategoriji je leta 2006 in 2007 dvakrat osvojil naslov svetovnega prvaka, poleg Guiseppeja Palomba je edini, ki se lahko pohvali, da ima dva zaporedna mladinska naslova na cestnih preizkušnjah. V prvi profesionalni sezoni je že zabeležil eno zmago, njegova največja pa prihaja iz letošnje sezone. Dobil je 17. etapo Gira (v skupnem seštevku je bil 41.), poleg tega pa je bil letos tudi drugi v skupnem seštevku dirke Coppi&Bartali.

"Vsekakor sem pričakoval boj za vrh, a zmage nisem mogel napovedovati. Hitro sem uvidel, da so noge prave, imel pa sem tudi odlično pomoč v ekipi. Na vzponu na Golte mi je s pobegom pomagal Špilak, medtem ko so se konkurenti podili za njim, sem jaz lahko vozil za njimi in varčeval z močmi, ki so mi v zaključku prišle še kako prav," je zadovoljen s svojo predstavo Ulissi, ki je doslej veljal za specialista za pobege, a tokrat je dokazal, da je tudi odličen hribolazec.

Prelahko za menjavo vrstnega reda

Zadnja etapa je bila prelahka, da bi se skupni vrstni red menjal. Zaradi odstopa Giovannija Viscontija (odstopil je tudi Vincenzo Nibali) so tekmovalci po šestem mestu sicer malenkost pridobili, za kaj več pa ni bilo možnosti. "Dve sekundi do drugega mesta sta bili za tako etapo preveč. Če bi se ponudila priložnost, bi jo skušali zagrabiti, a se ni. A tudi tretje mesto je za nas velik uspeh. Perutnina se je po krajšem odmoru spet vrnila v vrh slovenskega kolesarstva. Menim tudi, da smo dobili najbolj prestižno etapo v Ljubljani, o nas se je veliko pisalo, tako da moramo biti zadovoljni," je po končani dirki dejal najboljši Slovenec Vrečer.

Slovenski navijači so upali, da bi slovenski kolesarji dobili tudi zadnjo etapo. Nekateri so držali pesti, da bi uspel pobeg Andreja Omulca, kolesarja hrvaške Loborike, sicer najboljše ekipe na letošnji dirki, a se je njegov poskus skupaj s še dvema tekmovalcema izjalovil nekaj kilometrov pred ciljem, Slovencev pa ni bilo povsem v ospredju niti v sprintu, v katerem so Italijani pobrali vso smetano.