Snežana Rodič, najboljša slovenska atletinja na zadnjih treh velikih tekmovanjih, je bila tretja v troskoku (13,56 m), Primož Kozmus, olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva, pa ni bil zadovoljen s četrtim mestom (72,77 m). S petim mestom je bila razočarana Tina Šutej, ki je tretja na svetu po izidih sezone (4,61 m), vendar je v skoku s palico preskočila le štiri metre. Peta sta bila tudi Miran Vodovnik v suvanju krogle (18,42 m) in Matic Osovnikar v teku na 100 m (10,53). Na tej razdalji je bila sedma Sabina Veit (11,67).

Ratejeva je po dveh letih dosegla prvo slovensko zmago v tem tekmovanju; lani Slovenci v Budimpešti niso posegli po prvih mestih. "Vesela sem, da sem dosegla pomembno zmago za reprezentanco. Tudi rezultat, ki sem ga dosegla, ni tako slab, vendar se pozna, da nisem v pravi formi. Zaradi tega sem bila kar malo nervozna in me je ponoči bolel trebuh in tako je bilo tudi pred tekmo. Zato sem na to zmago še bolj ponosna. Sama si sedaj želim, da bi se umaknila s tekmovanj. Nastopala bom še na slovenski veliki nagradi, ne pa tudi na diamantni ligi. Glede na to, kako sem pripravljena, tam ne morem več zmagati v skupnem seštevku discipline," je ocenila Ratejeva.

"Zadovoljen sem z uvrstitvijo, manj pa z doseženo daljavo. Pričakoval sem, da bom tehnično pravilno skakal, kar mi je uspelo le delno. Tudi zaradi pogojev, ki niso bili najboljši. Kljub temu sem zadovoljen, saj kaže, da sem v solidni formi, kar je pomembno tudi v luči nastopa na svetovnem prvenstvu," je bil zadovoljen Prezelj.

Kozmus je začel slovenske nastope na stadionu Atatürka in bil po uvodni seriji drugi (72,71 m) za Madžarom Krisztianom Parsom (75,48 m). Prek 70 m je vrgel le še Finec Tuoams Seppänen (72,18 m). Tej trojici so se v drugem poskusu priključili Norvežan Eivind Henriksen (72,23 m), Grk Alexandros Papadimitriou (71,47 m) in Hrvat Andras Halits (71,14 m), domačin Esref Apak pa se je pred Kozmusa zavihtel na drugo mesto (74,20 m). Kozmus je z 72,77 m po polovici tekmovanja ostal tretji.

V tretji seriji je Kozmusa, ki je v tretjem metu ostal brez izida, ugnal tudi Henriksen (73,35 m), vendar si je Kozmus zagotovil še zadnji, četrti met (72,29 m), po katerem pa je ostal četrti. Pars je zmago potrdil z edinim metom na tekmi prek 80 m (80,14 m), drugi je bil Apak, tretji pa Henriksen. "Ni opravičila. Nisem zadovoljen ne z uvrstitvijo in tudi ne z metom. Prehitela sta me Norvežan in Turek, kar se ne bi smelo zgoditi, Pars pa je že sedaj odlično pripravljen. Sam še preveč niham v formi. Ampak po toči zvoniti je prepozno," je dejal Kozmus, ki bo nastopil še v Velenju, Madridu in na državnem prvenstvu v Kopru.

Rodičeva je začela s prestopom ter se po 13,56 m prebila na tretje mesto. Pred njo sta bili po polovici tekme Grkinja Paraskevi Papahristou (14,09) in Romunka Adelina Gavrila (13,87 m). Tak vrstni red je nato ostal do konca, saj je Rodičeva zmogla še 13,51 in 13,35 m, tudi vodilni pa nista popravili svojih izidov. "Tretja sem bila, imela sem tudi tretji prijavljeni izid. Bom morala narediti premor in opraviti trening. Nima prave sproščenosti, ker imam težave z zaletom, predvsem ni prave hitrosti. Imela sem občutek, kot da eno leto ne bi skakala," je zmajevala z glavo Rodičeva, ki je več kot pol metra zaostala za svojim izidom sezone, vendar je potrdila tretji izid med prijavljenimi.

Šutejeva po prihodu iz ZDA, kjer študira, ni dobila svoje torbe in je skakala s premajhnimi sposojenimi copati. "Tudi palice sem imela sposojene, s so bile premehke, moje pa pretrde. Tako bi lahko bila v slabih razmerah 15 cm boljša. Toda ta slab dosežek ni znižal moje samozavesti pred SP v Južni Koreji," je bila odločna Šutejeva.

Osovnikar je tekel v prvi, slabši skupini in dosegel zmago. "Vesel sem, da sem zmagal v skupini in premagal še dva v hitrejši. Izid sam mi ni preveč všeč, vendar se tu veter zelo vrtinči in moti ritem. Na tej tekmi pa je pomembna uvrstitev in glede na konkurenco je bil to soliden nastop," je menil Osovnikar. "Pozna se mi, da šele mesec dni treniram in še nimam stabilne forme. Pričakoval sem, da bom vrgel okrog 19 m, vendar sem za tem ciljem zaostal," pa je povedal Vodovnik, ki je imel letos po zimski sezoni operacijo.

Sedemnajstletna Eva Trošt, najmlajša udeleženka celotnega tekmovanja, je na 400 m ovire, v prvi tekaški odločitvi prvenstva, z izjemno borbenostjo do konca reprezentanci z desetim mestom priborila dragocene točke z osebnim rekordom in časom pod minuto (59,91). Veliko smole pa je imel v tej disciplini Marko Macuh, ki se je boril za drugo mesto v svoji skupini, pa potem padel na predzadnji oviri in v cilj prišel predzadnji (55,13).

V slovenski ekipi pa je tudi najstarejša udeleženka, 51-letna Merlene Ottey. Dobitnica tridesetih odličij na velikih tekmovanjih je kot zadnja tekla v slovenski štafeti 4 X 100 m, ki pa je imela težave prav v zadnji predaji med njo in Kristino Žumer. Štafeta je bila diskvalificirana, tako kot moška, ko je v predaji med Boštjanom Fridrihom, ki je tik pred tem končal skok v daljino na zadnjem, 12. mestu, in Osovnikarjem palica padla na tla. Slovenija je tako pav ob koncu ostala dvakrat brez ene same točke z izjemo oteženim nedeljskim bojem za obstanek v prvi ligi.

Hrvaška na zadnjem mestu zaostaja le za dve točki in pol, Irska, ki je deseta, to mesto zagotavlja obstanek, pa je po 21 od 40 disciplin zbrala 121 točk in je kar 24,5 točke pred Slovenijo. Še osem točk večjo prednost imata na devetem mestu Švica in Finska (129).