Kukovica je prepričan, da bodo slovenski atleti na ogromnem stadionu Atatuerk v 3,5-milijonskem Izmirju, ki so ga okusili včeraj, maksimalno motivirani: "Atletska zveza bo nagradila vse atlete in atletinje, če bomo v konkurenci dvanajstih držav dosegli osmo mesto ali višje. Upam, da bo majhna Slovenija dokazala, da si zasluži tekmovati v prvi ligi. Druga velika ambicija za atlete pa bi morala biti, da četrto mesto po kategorizaciji vsem prinaša mednarodni razred." Ko smo Kukovico vprašali, kako to, da AZS stimulira uvrstitev v sredino, kar v preteklosti ni bila njena odlika, je odgovoril: "Pri nagrajevanju želimo biti realni. Če bi rekli, da nagrajujemo drugo mesto, bi bilo to nerealno. Tako pa lahko atleti v primeru ekipnega uspeha zaslužijo nekaj denarja več."

"Najpomembnejša stvar je, da vzpostavimo prijateljsko in hkrati tekmovalno vzdušje. Potrebovali bomo nekaj sreče. Moja osrednja želja je, da se v ponedeljek vrnemo na Brnik z dvignjenimi glavami," napoveduje vodja reprezentance Marjan Hudej. S temi besedami se je strinjal tudi Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS: "Pravo vzdušje bo najpomembnejše. Dejstvo je, da imamo nekoliko razredčeno reprezentanco ter da pripravljenost nekaterih tekmovalcev ni najboljša. A vseeno sem prepričan, da smo dovolj močni, da obstanemo v prvi evropski ligi."

Močan slovenski adut v boju za nabiranje slovenskih točk v konkurenci s favorizirano Turčijo, Belgijo, Hrvaško, Finsko, Grčijo, Madžarsko, Irsko, Nizozemsko, Norveško, Romunijo in Švico bo Martina Ratej, nosilka najboljšega rezultata na svetu v metu kopja. "Naš cilj je, da obstanemo v prvi ligi, čeprav smo razredčeni. Pomembna bo vsaka točka. Šlo bo na tesno. Toda tudi nekateri atleti v drugih reprezentancah niso v najboljši formi, kar moramo izkoristiti," pravi Konjičanka, medtem ko Marina Tomič dodaja: "Imam dva cilja, ki sta si zelo podobna. Rada bi dosegla normo za svetovno prvenstvo, s čimer bi Sloveniji prinesla veliko točk v boju za obstanek. Vzdušje v reprezentanci je dobro, veliko boljše kot pred nekaj leti. Dober ekipni duh mi osebno veliko pomaga. Verjamem, da bo vsak od nas dal vse od sebe."