Zaključek je bil znova podoben kot na največjih dirkah elite. Od Kopra čez Kras do Nove Gorice (189 km) ni bilo prav nič prepuščeno naključju. Ekipa Lampre je Gregi Boletu namenila vlogo prvega moža. Tudi Alessandro Petacchi, mož, ki je slavil že 52 zmag na velikem trojčku Giro-Tour-Vuelta, je prav za Slovenca obrnil vlogo profesionalca in sprejel vlogo prvega pomočnika. Promocijske tri ubežnike je najprej na varni razdalji držala ekipa Perutnine z rumenim Robertom Vrečerjem, na koncu pa so vijolični vlak postavili na čelo. "Tudi čez klanec na Pristavo so bili vedno štirje moji spredaj in zatrli oba skoka v zadnjih kilometrih. Vse je bilo narejeno vrhunsko," je Bole nadaljeval svojo zgodbo.

Toda videlo se je, da ni samo to. No, že na startu na Ukmarjevem trgu, ko je razkril, da mu bo tokrat Petacchi vrnil uslugo, je bil videti nesamozavesten. V cilju je začel izpoved, da šport ni samo šport. "Sicer ni lepo in normalno, ker zadeva osebne stvari. Toda tokrat se to tako prepleta, da ne morem drugače, kot da povem," je začel otožno. "Po štirih letih me je pustilo dekle. To me je tako potrlo, da že nekaj dni skoraj ne spim. In danes sem ji vseeno želel pokloniti zmago. Zato sem še bolj razočaran. Nisem zmogel. Slab počitek po Dauphine je naredil svoje. Breme je bilo preveliko. Tudi zato, ker mi je pomagal tak šampion, kot je Petacchi. Pošteno delo je naredil, tako kot vsa ekipa. Vrhunsko. No, če nič drugega, sem vsaj drugi. Viviani je dober sprinter," je izlival s športom pomešana čustva in dodal, da komaj čaka na Tour de France.

Elia Viviani je v najboljši možni meri izkoristil slabost prvega moža Lampreja. "S kolegom Guarnierijem sva se dogovorila, da zaradi težjega zaključka vlogo prvega sprinterja prepusti meni. Dobro sem izkoristil vlak Lampreja. Bil sem pozoren na veter in uspelo je. Težek sprint je bil," je Elia opisal svoj zmagoviti polet. V sprintu čez celo cesto je bil tretji Giovanni Visconti, četrti Kristjan Koren, šesti Blaž Jarc, Marko Kump pa 13.

Primorec Kristjan Koren, ki je nosil izposojeno Vrečerjevo modro majico čez domače kraje ter jo do Nove Gorice tudi s četrtim mestom prisvojil zase, je bil vesel. "Z zadnjega klanca sem moral najprej poloviti prve. Sledil sem Adrii, izbral zavetrje Jarca, čeprav bi bilo bolje, če bi izbral Viscontijevo zavetrje. No, pomembno je, da smo zmagali z Vivianijem. Dobro je vedel, da mora gledati le Boleta. Tudi zaradi domačih cest sem poskušal kaj sam narediti. Občutek na domačih cestah je bil res prijeten. Še zlasti blizu domače vasi Budanje," je opisal Kristjan Koren, ki se bo za modro majico poskušal boriti do Novega mesta.