Vendar mobilnikov že nekaj let ne uporabljamo le za telefoniranje in pisanje kratkih sporočil, veliko nas svoj telefon uporablja tudi za brskanje po internetu in sprejemanje elektronske pošte. Podatkovni prenosi pa se zunaj EU mastno zaračunavajo.

"Iz leta v leto število uporabnikov mobilnega interneta strmo narašča, kar lahko pripišemo odlični pokritosti in izkušnji z mobilnim internetom. Skoraj polovica naših naročnikov uporablja mobilni internet," je pojasnil Jure Bohinc iz družbe Simobil. Tudi pokritost države z mobilnim internetom se je zadnja leta povečala, povprečno slovenski operaterji s širokopasovnim signalom UMTS dosežejo 75 odstotkov uporabnikov mobilne telefonije.

Divje cene zunaj Unije

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) že dalj časa opozarja, da so cene podatkovnega prenosa pri gostovanju v omrežjih zunaj EU in evropskega gospodarskega prostora previsoke. Ugotovili so, da je povprečna cena megabajta podatkovnega prenosa za uporabnike mobilnega interneta iz držav OECD v državah nečlanicah namreč kar med štiri in sedem evrov.

"Evropska komisija je tukaj naredila pomemben korak naprej in poskrbela za regulacijo trga znotraj skupnosti, tako da so cene podatkovnega prenosa predvidljive in sprejemljive. Medtem ko lahko vse države, ki niso članice Unije, cene gostovanja oblikujejo po svojih željah oziroma to počnejo operaterji v skladu s svojo poslovno politiko," je razložila Ana Marjetič iz Tušmobila.

Še leta 2007 je namreč megabajt prenosa v tujih omrežjih v državah EU povprečno stal dobrih 6 evrov, lani pa povprečno "le" še 2,6 evra. To je evidentna pocenitev, vendar je 2,6 evra za megabajt še vedno oderuška cena, če vemo, da v domačih omrežjih državljani Unije povprečno zanj plačajo 0,8 evra.

"Zaradi cen operaterjev zunaj EU kot ponudnik storitve v tujini žal nimamo velikega vpliva na ceno. Zelo težko bi rekli, kdaj se bodo začele cene spreminjati. Sprememba bo gotovo pri Hrvatih, ko bodo vstopili v območje EU in bodo prevzeli regulativo, ki že velja za članice," je dodala Marjetičeva.

Na republiški agenciji za pošto in telekomunikacije (APEK) so pojasnili, da si evropska komisija dolgoročno prizadeva za uravnoteženost cen doma in v tujini. Če v ustreznem času znotraj EU ne bo prišlo do dodatnega znižanja cen, na APEK verjamejo, da bo komisija razmislila o dodatnih ukrepih za njihovo znižanje.

Račun za 40 tisočakov

Slovenski mobilni operaterji pravijo, da njihovi naročniki zunaj Slovenije največ časa prebijejo v omrežjih Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Italije, Avstrije in Nemčije. Ker so predvsem poletni meseci tisti, ko se nas največ odpravi v tujino, operaterji pripravljajo posebne pakete, ki omogočajo nekoliko cenejšo rabo podatkovnega prenosa v državah zunaj Evropske unije.

Brez teh posebnih ponudb so cene gostovanja na Hrvaškem ali pa denimo v Bosni okoli štiri evre za megabajt prenosa, kar lahko ob neprevidni uporabi nanese veliko - po nekaterih podatkih naj bi nekemu uporabniku uspelo na račun mobilnega interneta v tujini zapraviti kar 40.000 evrov!

Zato OECD opozarja, da je treba uporabnike obveščati o cenah, ki jih za te storitve plačujejo, in jih zaščititi. Ti so namreč lahko pri odpiranju kuverte z računom izpostavljeni tudi fenomenu "bill shock" (računski šok, op.p.), ki je lahko večji od glavobola. Večina uporabnikov tako že dalj časa pri prečkanju meje prejme SMS s cenami lokalnega operaterja za klice in podatkovni prenos. Treba je tudi povečati preglednost in razumljivost cen, ki jih operaterji navajajo ob storitvah mobilnega interneta. Večina cen je namreč navedenih za sto kilobajtov podatkovnega prenosa, saj so tako v očeh potrošnika videti nizke. Vprašanje pa je, koliko jih ve, kakšno količino kilobajtov pri uporabi mobilnega interneta sploh prenesejo.

Internet v tujini raje izklopite

Eden od ukrepov za preprečitev gromozanskih zneskov na računih je ta, da operaterji svojim uporabnikom že nekaj časa omogočajo limit za prenos podatkov v tujih omrežjih. Znotraj EU je tak sistem celo obvezen.

"Limit si lahko uporabnik nastavi sam. Če tega ne stori, znaša privzeta vrednost samodejnega limita prenosa podatkov v tujini 60 evrov. Uporabnik prejme SMS-obvestilo, ko doseže 80 odstotkov zneska limita, ter še eno sporočilo, ko doseže celotni limit in se mu hkrati onemogoči uporaba prenosa podatkov v tujini," je povedal Simon Šketa iz Mobitela. Za nadaljnjo uporabo prenosa podatkov uporabnik s poslanim sporočilom nastavi limit na višjo vrednost ali ga izklopi.

Uporabniki, ki potujemo prek meja Evropske unije, in to poletje nas bo gotovo veliko, se moramo začeti zavedati, da obstaja tudi možnost izbire - cene med operaterji so različne in tisti, ki ga naš aparat samodejno izbere, morda ni najcenejši. Če pa mobilnega interneta na potovanju ne potrebujete nujno, si lahko to storitev za omrežja tujih operaterjev popolnoma izklopite že vnaprej. Glede na cene to morda niti ni tako slaba ideja.