Na to naj bi nakazovalo več listin, dokumentov in izpisov denarnih transakcij. Te so kriminalisti po naših informacijah pridobili v preiskavi po tem, ko smo v Dnevniku lani oktobra razkrili, da je Vegrad za nakup večinskega deleža v projektni družbi Gina, ki je imela v lasti zemljišče za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi cesti v Ljubljani, panamskemu podjetju avgusta 2007 plačal 22 milijonov evrov. To je štirikrat več od zneska (5,75 milijona evrov), ki ga je omenjeno podjetje le mesec dni prej za isti delež odštelo avstrijski družbi Hypo Alpe Adria Immobilien Beteiligungs. Tako je off-shore podjetje iz Paname, ki je bilo junija 2007 ustanovljeno posebej za ta posel, le v mesecu dni na račun Hypa in Vegrada Hilde Tovšak ustvarilo kar 16,5 milijona evrov dobička. Podjetje Gina, za katero je Vegrad, ki načrtovanih študentskih domov ni nikoli zgradil, plačal 22 milijonov evrov ter za to pri NLB najel posojilo v višini 14 milijonov evrov, je sicer od maja letos v stečaju.

Ključni dokaz: Oblakova izjava o dejanskih lastnikih

Kriminalisti naj bi v več mesecev trajajoči preiskavi ugotovili, da je Enjuan Management Corp. v resnici "slamnato" podjetje, sledi za njegovimi dejanskimi lastniki pa vodijo v Slovenijo. Iz podatkov o denarnih tokovih so namreč razbrali, da je panamskemu podjetju pri nakupu 80 odstotkov Gine pomagal "strateški partner" - liechtensteinsko podjetje Immo Invest Fund AG. To je namesto podjetja iz Paname družbi Hypo Alpe Adria Immobilien Beteiligungs nakazalo celotno kupnino, torej 5,75 milijona evrov. Mimogrede, denar za ta posel naj bi Immo Invest Fund pridobil kar iz Hypa, o čemer podrobneje pišemo v okvirju.

Pri iskanju odgovora na vprašanje, zakaj je neko liechtensteinsko podjetje v imenu kupca iz Paname Hypu plačalo skoraj šest milijonov evrov in v zameno ni dobilo nobenih upravičenj ne do lastniškega deleža v Gini ne do njenih zemljišč, je verjetno ključen podatek o pravih lastnikih podjetja Immo Invest Fund AG. To je bil uradno ustanovljeno februarja 2007, torej štiri mesece pred predprodajo Gine. Po podatkih iz izjave o dejanskem lastniku družbe naj bi imeli v njej četrtinske deleže Špan, Romih, Potočnik in Oblak. Slednji naj bi omenjeno izjavo, ki so jo po naših informacijah pridobili kriminalisti, poslal liechtensteinskemu odvetniku Geroldu Hoopu, sicer uradnemu skrbniku Immo Invest Fund AG in vseh ostalih liechtensteinskih podjetij, ki so na račun poslov z Vegradom in Hypom med letoma 2005 in 2008 skupaj ustvarila dobičke v višini več deset milijonov evrov.

Tesne povezave med Liechtensteinom in Panamo

Kriminalisti naj bi v preiskavi odkrili še več dokazov o stalni komunikaciji med Oblakom in Hoopom, povezani s Panamo. Tako naj bi liechtensteinski odvetnik na naslov Oblakove soproge med drugim poslal notarsko overjeno izjavo družbe Enjuan Management Corp., izpisek iz sodnega registra in celo kopijo svojega potnega lista, ki jo je Oblak potreboval pri overjanju pogodb v Sloveniji. Ob tem velja spomniti, da je panamsko podjetje pri podpisu pogodbe z Vegradom zastopal prav Oblak, sicer direktor družbe Nepremičnine Invest, ki je bila leta 2007 v lasti Enjuan Management Corp., od katerega je istega leta dobila tudi osem milijonov evrov vredno posojilo.

Še več, podrobnejši podatki kažejo, da sta bila Immo Invest Fund AG in Enjuan Management Corp. v letih 2007 in 2008 domala neločljivo poslovno povezana. Poleg posla z Gino sta izpeljala več transakcij, v okviru katerih je Immo Invest Fund AG panamskemu podjetju nakazal več kot 700.000 evrov. To sicer ni zahtevalo prevelikega napora, saj sta imeli obe podjetji, ki sta imeli le 50.000 švicarskih frankov oziroma 10.000 ameriških dolarjev kapitala, račun pri Liechtensteinische Landesbank in skrbnika v odvetniški pisarni Gerolda Hoopa. Ta je eden od osumljencev v preiskavi afere Hypo, ki jo vodi posebna enota kriminalistov iz Celovca.

Se je Vegrad širil zato, da se je denar "prelival" v tujino?

Da so v ozadju obeh podjetjih zelo verjetno nekdanji vodilni v slovenskem Hypu, pa bi lahko nakazovala še dva podatka. Prvič, da naj bi kriminalisti razpolagali z dokazom o najmanj enem dvigu denarja (v višini 150.000 evrov), ki naj bi ga z računa Immo Invest Fund AG opravila Romih in Potočnik. In drugič, da se je kot direktor Enjuan Management Corp. v panamski register aprila letos vpisalo podjetje Renkea Associated, ki domuje na britanskih Deviških otokih. Prav to pa je po dostopnih podatkih avgusta 2007 od Immo Invest Fund AG prejelo nakazilo v višini dobrih 192.000 evrov.

Prvi izsledki preiskave bi lahko v novo luč postavili tudi motive Hypo Alpe Adria Bank pri financiranju pretirano ambicioznih Vegradovih načrtov na domačem nepremičninskem trgu, ki so pokopali družbo. Če namreč drži, da je vrh slovenskega Hypa ne le vedel za sporne transakcije (na kar je ob zneskih, ki so "uhajali" iz skupine, mogoče sklepati), ampak tudi tako ali drugače pri njih sodeloval, to odpira prostor za novo drzno hipotezo - da je Hypo finančno in projektno "dopingiral" propadlega gradbinca morebiti prav zato, da je s tem omogočil črpanje denarja prek "off-shore" podjetij.

Zakaj Avstrijci niso preprečili spornih poslov?

To seveda v ničemer ne zmanjšuje odgovornosti Vegradove uprave s Hildo Tovšak na čelu. Ta je podjetje na predvečer finančne krize "pregrela" ne zgolj izključno z dolžniškim načinom financiranja, ampak tudi s plačevanjem (pre)visokih zneskov za nakupe projektnih podjetij in zemljišč. Za zdaj ostaja odprto vprašanje, ali in koliko so za sporne posle slovenskega Hypa vedeli v Avstriji. Čeprav so morali v Ljubljani centralo po nekaterih podatkih obveščati le o poslih, ki presegajo 12 milijonov evrov, pa velja spomniti, da je že od lani v preiskavi tudi vrh avstrijskega Hypa in da so med osumljenimi nekdanji vodilni z Wolfgangom Kultererjem na čelu, ki je do novembra 2007 vodil nadzorni svet Hypo Alpe Adria Bank Slovenija.

primoz.cirman@dnevnik.si, sebastjan.morozov@dnevnik.si