Damiano Cunego je močno izboljšal svoje možnosti, da tudi po nedeljskem zaključnem kronometru obleče rumeno majico najboljšega kolesarja po Švici. Ne le, da je danes na 157-kilometrski preizkušnji zadržal prednost pred zasledovalci, znebil se je tudi najbližjega tekmeca, do te etape drugouvrščenega Kolumbijca Juana Mauricia Solerja, ki je zaostajal slabo minuto.

Cunego, ki je bil danes tretji, ima zdaj v skupni razvrstitvi minuto in 23 sekund prednosti pred Nizozemcem Baukejem Mollemo, tretji pa je današnji zmagovalec Kruijswijk, ki zaostaja 1:36.

Borut Božič je šesto etapo končal na začelju (123.) z več kot 21 minutami zaostanka za najhitrejšimi. V skupni razvrstitvi je tako zadržal svojo uvrstitev (113.).

V petek kolesarje čaka 222 kilometrov od Vaduza v Liechtensteinu do Serfausa v Avstriji.

Soler v umetni komi s hudimi poškodbami glave

Stanje kolumbijskega kolesarja Solerja, ki se je poškodoval v šesti etapi dirke po Švici, je stabilno, a resno, saj so ga zdravniki dali v umetno komo, ker ima hujše poškodbe možganov.

Ekipa kolumbijskega kolesarja, ki je do nesreče zasedal drugo mesto v skupni razvrstitvi, je sporočila, da ima 28-letni Soler možganske krvavitve, več poškodb lobanje in hematome.

Organizatorji dirke še ne vedo, zakaj je prišlo do nesreče, kajti na ogledu kraja ni bilo nič nenavadnega. Tako ni bilo nobenega zoženja ceste ali kakšne druge ovire, ki bi lahko povzročila padec.

Varnost je trenutno aktualna tema v kolesarstvu, saj je pred mesecem zaradi pomanjkanje te na dirki po Italiji umrl belgijski kolesar Wouter Weylandt.

Soler je visoko drugo mesto na dirki po Švici zasedal tudi zavoljo zmage v drugi etapi, ki jo je posvetil moštvenemu kolegu Xavierju Tondu, ki je umrl prejšnji mesec v nenavadni nesreči v lastni garaži.