Martonyi, čigar država v prvi polovici leta predseduje EU, je danes člane zunanjepolitičnega odbora Evropskega parlamenta obvestil o dosežkih predsedstva na področju širitve, pri čemer je izpostavil skorajšnje končanje pogajanj Hrvaške z EU.

Madžarski zunanji minister je poudaril, da se pogajanja morajo končati do 30. junija opolnoči, saj 31. junij ne obstaja. Napovedal je tudi, da bo o Hrvaški govora na zasedanju zunanjih ministrov unije v torek v Luksemburgu in na vrhu EU konec prihodnjega tedna.

Vajgl, sicer poročevalec v senci za Hrvaško v skupini evropskih liberalcev, je podprl prizadevanja Madžarske, da bi pogajanja s Hrvaško končali čim prej, in se pridružil predlogu avstrijskega socialista Hannesa Swobode, da bi, če bo "zmanjkalo dni" v juniju, "ustavili uro" in rešili še odprte probleme.

"Članstvo Hrvaške v EU ne sme na domačem političnem prizorišču postati trofeja ene izmed političnih opcij. Bolj pomembno kot 'zasluge' za priključitev k EU je, da Hrvaška spoštuje vrednote EU v celoti, predvsem pa tudi zaščito manjšin in drugačnosti," je še poudaril Vajgl.

Menil je tudi, da "si Madžarska zasluži priznanje zato, da je v času svojega predsedovanja, ko so se zaostrila povsem druga vprašanja, ko je izbruhnila kriza v Sredozemlju, ko je dolžniška kriza v evro območju pritegnila ogromno pozornosti, vztrajala pri širitvi EU kot prednostni nalogi".

V razpravi je bilo sicer opozorjeno tudi na nasilje na paradi ponosa minulo soboto v Splitu. To vprašanje je odprla evropska poslanka iz Nemčije Franziska Katharina Brantner, sicer članica evropskih zelenih, ki je izrazila zaskrbljenost zaradi teh dogodkov.

"Podpiramo končanje pogajanj s Hrvaško, a skrbi nas, kar smo videli v Splitu dan po tem, ko je Evropska komisija predlagala končanje pogajanj. To ni dober signal in skrbi nas, kako bo Hrvaška nadaljevala izpolnjevanje zavez, zato je potreben nadzor," je dejala.

Tudi Martonyi se je strinjal s tem, da je nasilje v Splitu dokaz za potrebo po nadzoru. Mehanizem nadzora do vstopa Hrvaške v unijo je sicer glavno še odprto vprašanje v pogajanjih sedemindvajseterice za zaprtje še zadnjih poglavjih v pogajanjih s Hrvaško.

Nihče v parlamentu sicer danes ni govoril o nadzoru Hrvaške po njenem vstopu v EU. Tudi evropski komisar za širitev Štefan Füle je danes na Dunaju vnovič zavrnil možnost, da bi za Hrvaško po vstopu veljal mehanizem nadzora, ki velja za Romunijo in Bolgarijo.