Nastop je zaradi poškodbe odpovedal Sebastijan Jagarinec (Poljane Maribor), najboljši slovenski tekač ta čas na 400 m. Težave s poškodbo ima tudi slovenska rekorderka Sonja Roman (Štajerska Maribor), ki pa bo kljub težavam z narastiščem zadnjične mišice odpotovala z reprezentanco v Izmir.

"Zdravnik Rastko Stok in fizioterapevt Khalid Nasif sta me pregledala. Stok je dejal, da ni hujša poškodba, je pa vnetje. Zato je ocenil, da bi s protibolečinskimi terapijami lahko umiriti boleče mesto. Videli bomo, če bom nared vsaj za eno disciplino. Prepričali so me, da bom potovala, obenem pa bom imela možnost zdravljenja poškodbe. Končna odločitev o nastopu pa bo padla v Turčiji," je pojasnila Romanova, bronasta na dvoranskem EP leta 2009 v Torinu, ki je predvidena za teka na 1500 in 3000 m ter za ti razdalji nima prave zamenjave.

V Turčiji bodo poleg Slovenije nastopile še Belgija, Hrvaška, Finska, Grčija, Madžarska, Irska, Nizozemska, Norveška, Romunija, Švedska in gostiteljica tekmovanja. "Cilj celotne ekipe je obstanek, čeprav je ekipa nekoliko razredčena in ima v nekaterih disciplinah 'luknje'. Odločala bo vsaka točka. Sama obljubljam, da bom kljub nihanju v formi pokazala vse, kar bo v trenutku tekme mogoče in bom opravila svoje delo tako, kot se od mene pričakuje z meti prek 60 metrov in zmago," je napovedala Martina Ratej, ki bo eno najmočnejših slovenskih želez na letošnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju v Južni Koreji.

Marina Tomič bo, tako kot še nekaj slovenskih predstavnikov, skušala v Izmirju izpolniti normo za SP. "Imam dva cilja, ki se dopolnjujeta; želim teči normo za SP in reprezentanci prinesti kar največ točk. V zadnjih letih je vzdušje v reprezentanci zelo dobro, veliko boljši, kot pred leti. Zato je veliko lažje tekmovati in to bo gotovo pomagalo tudi meni in tudi drugi bodo gotovo iztisnili iz sebe še kanček več, kot bi sicer," je pojasnila Tomičeva.

"Cilj reprezentance je obstanek v prvi ligi, tekmovalci pa bodo še dodatno nagrajeni, če bomo dosegli osmo ali višje mesto. V primeru, da bomo četrti, pa bo vsi člani ekipe dobili mednarodni razred v kategorizaciji športnikov. Ta tekma je za slovensko atletiko najpomembnejša ekipna tekma, kar želimo pokazati, da uspešno delamo v vseh atletskih disciplinah. Pred tremi leti smo bili prav tako v Turčiji, ko nas je le malo ločilo od preboja v superligo; res pa je, da je bilo točkovanje tedaj drugačno, kot je sedaj. Reprezentanca bo morala v Izmirju nastopati po najboljših močeh, da bomo izpolnili cilj. Prepričan sem, da ne bo toliko napak, kot jih je bilo lani," je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica.

Slovenska atletska reprezentanca je 19. in 20. junija lani na tem tekmovanju v Budimpešti, kjer je manjkal Kozmus, obstala v prvi ligi in končala na desetem mestu med 12 udeleženkami tega tekmovanja, drugega po kvaliteti na stari celini. Najboljše slovenske izide so z drugimi mesti dosegle Nina Kolarič v skoku v daljino (6,47 m), Snežana Rodič v troskoku (14,52 m), Tina Šutej v skoku s palico (4,40 m) in Ratejeva v metu kopja (59,77 m). Jagarinec je bil tretji v teku na 400 m (46,19), tretji pa je bil tudi Matic Osovnikar na 100 m (10,42).