Zelo hitro bodo 6,6 kilometra zastavili Jure Golčer, najboljši kolesar v zgodovini dirke po Sloveniji, specialist za to prvino Gregor Gazvoda (oba Perutnina) in med tujci zadnji zmagovalec Ljubljane Giovanni Visconti. "Motiviran sem. Najboljši občutek pa bom dobil, ko si ogledam traso," je pripomnil Kristjan Koren, ki ga je športni direktor Liquigasa postavil kot predzadnjega na startni seznam, večinoma obrnjen po moči kolesarjev. Pri "plinarjih" kot v vseh velikih ekipah ni skrivnosti koga izpostaviti.

Nekaj minut pred 20. uro se bodo kot zadnji od 115 kolesarjev s startne rampe pred Križankami zapeljali drugi najstarejši Alessandro Petacchi, najboljši fantič iz Radenske Jan Polanc ter Robert Vrečer (Perutnina), ki naj bi po nekaterih napovedih vse presenetil že z zmago v tej prvini. "Začenjam sproščeno, v vzpodbudo mi je dobro vzdušje v moštvu," se Vrečer ne obremenjuje. Za njim vozijo Jure Zrimšek (Sava), prvi zvezdnik Carlos Sastre (Geox), Simon Špilak (Lampre), Nicki Sorensen (Saxo Bank), Mitja Mahorič (Adria Mobil) in kot zadnji s številko ena lanski zmagovalec Vincenzo Nibali. "Prepričan sem, da lahko na dirki veliko naredim. Do zdaj sem se na dirki po Sloveniji vedno dobro znašel," je samozavesten. Spektakel uvodnega dne bo na Mestnem trgu tako zagotovljen do zadnje minute.

"Spredaj pričakujem kolesarje, ki so vozili zahteven italijanski Giro in imajo v tem trenutku po krajšem počitku nemara prestavno razmerje višje kot preostali. Ulissi, Špila... Tudi Vrečer, pričakujem, da bodo spredaj. Upam, da tudi Nose," je napovedal Milan Eržen, šef novomeške ekipe. Ta si najbolj želi, da bi prav Nose presegel magično povprečno hitrost 50 km/h. Če bodo pogoji pravi, lahko mnogi presežejo to mejo. To so že hitrosti spoštovanja vredne tudi za motoriste. Kronometer je pač predstava moči, volje in tudi tehnike. Na ogled bo vsa najnovejša kolesarska tehnologija, izdelana nalašč za pogoje vrhunske aerodinamike.