Elegantno oblečeni reprezentančni kapetan Zorman (suknjič, srajca, kravata in čevlji po zadnjih modnih zapovedih) je bil eden izmed štirih rokometašev, ki so pri žrebanju asistirali Michaelu Wiedererju, generalnemu sekretarju EHF, in Draganu Škrbiću, nekdanjemu srbskemu reprezentantu, ki je nosil tudi dres Celja Pivovarne Laško. Po uvodnih govorih in spremljevalnem programu (govori, himna Eura 2012, predstavitev držav udeleženk in maskote...) je nato srbskega rokometaša Marka Vujina doletela čast, da je najprej iz četrtega (zadnjega) bobna vlekel kroglice z imeni treh reprezentanc. Kot prvo je iz steklene posode izvlekel prav kroglico z imenom Slovenija, nato pa je Škrbić z drugo kroglico slovensko reprezentanco poslal v skupino v Vršac.

V nadaljevanju so kroglice iz posameznih bobnov vlekli še Zorman, Hrvat Igor Vori in norveški reprezentant z nenavadnim priimkom - Christoffer Rambo. V skupini D je poleg Hrvaške (že vnaprej je bila določena za igranje v njej kot nosilka) in Slovenije pristal še skandinavski dvojec Islandija - Norveška. Četverica se bo merila v dvorani Millennium, ki sprejme 4000 gledalcev in ki je leta 2005 gostila tudi eno izmed predtekmovalnih skupin na EP v košarki. "Na lanskem evropskem prvenstvu v Avstriji so nas vsi predčasno pokopali, saj smo bili v skupini smrti s Poljsko, Nemčijo in Švedsko. A potem smo dokazali, da le nismo takšen avtsajder, kot je večina mislila, in bili eno izmed najprijetnejših presenečenj," se spominja Zorman.

"Jasno je, da lahko vsako od treh reprezentanc v skupini na EP v Srbiji premagamo, a le, če damo od sebe vsaj 120 odstotkov. Je pa seveda tudi jasno, da v nasprotnem primeru z vsako izmed njih lahko gladko izgubimo. Smo pač čudna reprezentanca: prav vsakega lahko nabijemo, toda prav vsak lahko nabije tudi nas," opozarja kapetan in dodaja, da je Slovenija od skandinavskega četverčka potegnila verjetno zanjo primernejšo polovico. "Švedi in Danci nam manj 'ležijo', medtem ko nam je slog in način igre Norvežanov in Islandcev bolj pisan na kožo. Kar se tiče Hrvaške, imajo sosedski dvoboji poseben tekmovalni, čustveni in še kakšen naboj, kakovost ali premoč ene reprezentance pa vedno ne prinaša tudi končnega uspeha. Zagotovo tudi oni niso najbolj veseli, da se bomo udarili med seboj."

V Vršcu, ki leži v Vojvodini (od Beograda je oddaljen okoli 85 km) in ima okoli 40.000 prebivalcev, se bo Slovenija v prvem krogu pomerila z Norveško (ponedeljek, 16. januar), dva dni kasneje s Hrvaško, v zadnjem krogu pa še z Islandijo (petek, 20. januar). V drugi del Eura se uvrstijo po tri najboljše reprezentance iz vsake skupine. "Ker na nobeno žrebanje ne moreš vplivati, nisem imel nobenih želja. Dobili smo atraktivno in močno skupino, v drugem delu pa se križamo še z močnejšo ali vsaj enako močno skupino C, v kateri so Francija, Madžarska, Španija in Rusija. Želim si, da bi se dobro pripravili na tekmovanje, da bi bili igralci brez poškodb in drugih zdravstvenih težav ter da pokažemo najboljše predstave," se pred devetim nastopom Slovenije na dosedanjih desetih EP (manjkala je le leta 1998 v Italiji) nadeja selektor Boris Denič, ki po drugi strani pravi: "Na tem prvenstvu ni nobene 'leve' reprezentance, vse igrajo dober rokomet, zato je pravzaprav čisto vseeno, v kateri skupini igramo. Prepričan sem, da se lahko z vsakim nasprotnikom najmanj enakovredno kosamo."

V Beogradu se je včeraj začel tudi turnir za pokal Srbije, oslabljena Slovenija pa se je v prvem krogu pomerila s srbsko reprezentanco B. Zmagala je z 32:24 (16:11), strelci za Slovenijo pa so bili Marguč 7, Dolenec 5, Skube 4, Bundalo, Čemas, Mačkovšek (po 3), Flajs 2, Sušin, Razgor, Cingesar, Miklavčič in Bezjak (po 1). Deničevo četo danes ob 20. uri čaka v Novem Sadu obračun z najboljšo reprezentanco Srbije, jutri ob 18.30 pa še z Norveško, ki bo njen nasprotnik tudi na EP.