Kako to, da je Martina v ZDA tekmovala le v Eugenu, ni pa se udeležila mitinga v New Yorku?

Zadeva je bila precej zapletena. Znano je, da je v Eugenu miting atletov znamke Nike, v New Yorku pa Adidasa. Zato Martina kot tudi Špotakova in Abahumova niso dobile povabila za nastop v New Yorku. Odzvali so se šele dva dneva pred odhodom v Eugene, tedaj pa je bilo zaradi vse birokracije že prepozno. Veliko stvari, predvsem pa energije bi potegnilo za sabo, če bi se odločili za New York. Moti me le, da so zaradi slabe konkurence metalke z 58 metri prišle do točk diamantne lige, medtem ko Nemka Obergföll ni imela nobene prave konkurence.

Martina Ratej ima v tej sezoni v metih precej nihanj. Zakaj?

Niti se mi ne zdi, da bi imela preveč nihanj, saj konstantno meče čez 60 m. Res pa je, da ni še super metov. Uspel ji je le eden, in sicer konec maja v Slovenski Bistrici. Vse to sem pričakoval, saj je Martina zaradi poškodbe izgubila šest tednov kakovostnega treninga. Zato pričakujem, da bo čez šest tednov konstantno metala čez 65 metrov.

Kako je možno, da je Ratejevi v tej sezoni uspel res en super met, dolg 65,89 m, kar je še vedno najboljši izid sezone na svetu, drugi pa niso bili niti podobni?

Tako pač je v metu kopja. V Slovenski Bistrici je Martini uspel met v piko. Vendarle to glede na njeno pripravljenost ni bila realna daljava. Martina je ta čas sposobna metov med 61 in 62 metri.

Do svetovnega prvenstva v Daeguju je še dovolj časa, saj bo Martina Ratej tekmovala šele v začetku septembra. Je kaj izgubljenega?

Kje pa! Imamo dovolj časa, da ujamemo pravo formo. Ko bo začela Martina kopje redno metati čez 65 m, bo precej lažje. Prepričan sem, da je sposobna uvrstiti se med najboljše tri ali tik za trojico Abahumova, Špotakova, Obergföll.

V lokalnem okolju ste organizirali dobrodelni koncert, kjer ste zbirali sredstva za Martino Ratej. Ste bili z izkupičkom zadovoljni?

Ne. Zbralo se je le okrog 300 ljudi, čeprav smo se zelo potrudili. Pozitivnega učinka ni bilo.