V SDS so povedali, da vezave zaupnice na rebalans proračuna ne podpirajo. Vodja poslancev Zares Franco Juri je dejal, da se mu zdi vezava zaupnice premierju na rebalans proračuna absolutno neprimeren način za preverjanje zaupnice predsednika vlade. "To bi bilo nekakšno izsiljevanje, ki bi lahko škodilo potrebnemu rebalansu. Do rebalansa se moramo opredeliti glede na vsebine, ki jih ponuja," je poudaril in dodal, da "ta vezava politizira vprašanje rebalansa in nas postavlja v nelagoden položaj".

Po njegovem mnenju bi bilo korektno, da bi predsednik vlade zahteval glasovanje o zaupnici neodvisno od rebalansa. V nasprotnem primeru namreč tvega, da bo večina poslancev glasovala proti rebalansu, ker ne bo podprla zaupnice, ocenjuje Juri. Ob tem dodaja, da bi tudi sam glasoval tako, torej proti zaupnici Pahorju, ne glede na to, ali bi bila vezana na rebalans ali ne. K enakemu dejanju pa bi pozval še svoje strankarske kolege.

Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic pravi, da se jim ne zdi najbolj pametno, da se rebalans, ki je pomembno preživetveno in strokovno vprašanje, meša s politično temo. "V tem primeru se nam lahko po črnem scenariju zgodi, da bomo sprejeli slab rebalans zaradi nečesa drugega, ali pa obratno, da bomo imeli dober rebalans in neko politično opcijo, za katero nismo vedno prepričani, ali lahko z njo gremo naprej," je opisal Sajovic in dodal, da ta tema še ni bila na dnevnem redu v poslanskem klubu.

V DeSUS bodo o tem vprašanju odločali, ko bodo na mizo dobili predlog rebalansa, je povedal vodja poslanske skupine Joško Godec. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pravi, da je odločitev o vezavi zaupnice na rebalans proračuna odločitev Boruta Pahorja, zato se v to vprašanje noče spuščati. Glede morebitnega glasovanja o Pahorjevi zaupnici pa Jelinčič pravi, da predsednik vlade potrebuje zaupnico predvsem znotraj svoje koalicije, ne pa opozicije.

Podobnega mnenja so v poslanski skupini SLS, kjer poudarjajo, da podpore vladi v primeru glasovanja o zaupnici ne bo zagotavljala opozicija, temveč jo morajo zagotoviti poslanke in poslanci strank, ki so v vladni koaliciji začeli ta mandat. "V primeru, da niso zmožni prevzeti te odgovornosti, je čas, da si to priznajo ter sami omogočijo predčasne volitve," so zapisali v SLS.

V SD so v zadnjih dneh večkrat izrekli podporo svojemu predsedniku in premierju Borutu Pahorju. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je med petkovo sejo predsedstva stranke nakazala, da bi lahko Pahor vezal zaupnico tudi na kak drug zakon, ne nujno na rebalans.