Nekaj hitrih nasvetov za začetek

- dnevno zaužijte vsaj dva litra in pol tekočine (od tega lahko liter s hrano)

- poletna hrana naj se pretirano ne razlikuje od zimske

- meso je v prehrani pomembno – uživajte ga tudi poleti

- sadje jejte le do kosila, pozneje se mu raje izognite

- jejte manjše obroke večkrat (pet do šestkrat) na dan

Primož Svete, vodja trenerjev v Fitline studiu pravi, da je največja napaka v tem, da ljudje mislijo, da se mora poletna hrana zelo razlikovati od zimske. Predvsem je pomembno, da dnevno užijemo vsa bistvena hranila, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, vitamini, minerali in voda. Zaradi visokih temperatur pa v poletnem času v primerjavi z zimo vseeno jemo v manjših količinah.

Meso

Pogosto beremo, da so za poletje bolj primerne solate in lažja hrana, izogibali pa naj bi se mesnim izdelkom. Primož Svete pravi, da je "meso zelo dober osnovni vir beljakovin, te pa moramo uživati vsak dan. Če se poslužujemo mesa, ki vsebuje malo maščobe, to sta na primer puranji ali piščančji file, je to zelo dobra izbira, ker zaužijemo zdrave beljakovine in malo maščobe." Dodal je, da "meso ni težka hrana, če je izbira prava, in če je pripravljeno na zdrav način."

Poleti moramo biti zaradi višjih temperatur in možnega razvoja bakterij pozorni na to, kakšno hrano kupujemo, potrebno pa jo je tudi dobro pripraviti. Pri mesu je pomembno, da je dobro pečeno ali prekuhano.

Sadje

Pri sadju je najbolje, če uživamo sveže sezonsko sadje. "Potrebno je biti pozoren na eno stvar, in sicer na to, kdaj v dnevu zaužijemo kakšen sadež. Zaužili naj bi največ tri do štiri sadeže dnevno, razporedili pa naj bi jih med zajtrkom in kosilom. V popoldanskem in večernem času je priporočljivo, da se sadju izogibamo, saj vsebuje sadni sladkor. Če je glikemični indeks sadja zelo visok, lahko to povzroči prekomerno kopičenje kalorij v obliki maščob," je pojasnil Svete.

Foto: Niko Bajec

Zelenjava in gibanje

Tako kot pri sadju, je tudi pri zelenjavi najbolje uživati svežo in sezonsko. "Tu pa ni nekih ovir, sploh če se poslužujemo zelenih listnatih solat, brokolija, paradižnika, paprike in podobnih zadev," je dejal Svete. Prehrana naj bi bila vse leto pestra in raznolika. Ves čas je potrebno skrbeti za to, da manjše obroke jemo večkrat na dan. Pripomnil je še, da bi bilo "najbolje, če bi to razporedili na pet do šest dnevnih obrokov."

Primož med svetovanjem (Foto: Fitline studio)

Tekočina

Navadna voda, nesladkana in brez okusa, je primarno sredstvo za hidracijo skozi vse leto. Seveda se potrebe po tekočini v toplejših dneh povečajo, ker s potenjem več vode tudi odvajamo. Neformalne smernice pravijo, da naj bi zaužili kar pol litra tekočine na deset kilogramov telesne teže. Za odraslega moškega, ki tehta 80 kilogramov, bi to pomenilo kar štiri litre vode dnevno, toliko pa spijejo le redki. "Zelo dobro bi bilo, če bi vsak posameznik dnevno zaužil dva litra in pol tekočine, od tega je lahko liter tekočine v obliki prehrane, liter in pol pa tekočine, ki jo spijemo, na primer vode," je pojasnil Svete. Voda je vsekakor tudi boljša izbira od sokov, saj so ti sladkani, sladkor pa se kopiči v odvečno maščobo.

Starejši in otroci

Starejši ljudje so v vročih poletnih dneh zelo dovzetni za slabost, v tem času so rizična populacija, zato je to, da zaužijejo dovolj tekočine, še toliko bolj pomembno. Prav tako je to zelo pomembno tudi pri otrocih.

Skozi vse leto naj stvari ne bi pretirano spreminjali, navadno pa pozimi pojemo več in smo manj aktivni, poleti obratno. "Poleti bi radi bili malo bolj vitki, radi bi oblekli kakšno bolj oprijeto majčko ali hlače, dekleta kiklico. Ko je vroče, pojemo malo manj, istočasno pa smo bolj aktivni, ker nas vleče ven, na svež zrak," še doda Svete.

Zelo pomembno za dobro počutje pa je tudi gibanje. "Mi lahko relativno zdravo jemo, a če porabimo premalo kalorij, se bo to odrazilo tudi v odvečnih kilogramih in spet ne bomo zadovoljni."