Dirka v Kanadi je bila ena najbolj zanimivih, a tudi najdaljša v sezoni 2011. Za to so poskrbele nepredvidljive vremenske razmere, saj so morali dirko prekiniti, ker je začelo premočno deževati. Po dveh urah čakanja so se dežni oblaki nad Montrealom le umaknili in dirkači so se vrnili v svoje bolide. Za drugi del je po prekinitvi ostalo še 45 krogov oziroma še 74 minut.

Do prekinitve je za najbolj razburljiv dogodek poskrbel nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton. V osmem krogu se je zaletel v moštvenega sotekmovalca Jensona Buttona ter pri tem tako močno poškodoval dirkalnik, da je moral odstopiti.

V trenutku prekinitve je bil v vodstvu Vettel, za njim pa nekoliko presenetljivo Kamui Kobajaši, ki pa do takrat še ni opravil nobenega postanka v boksih. Z enim postankom je bil tretji Felipe Massa, Nick Heidfeld, Vitalij Petrov in Paul di Resta pa do prekinitve prav tako še niso obiskali mehanikov.

Ko se je v 26. krogu začel drugi del dirke, je bilo na stezi in ob njej nadvse živahno. Najprej je Button trčil v Fernanda Alonsa in ga spravil s steze; sledilo je novo posredovanje varnostnega avta, Massa pa je imel veliko težav, saj nikakor ni mogel mimo počasnejšega Kobajašija. Vse boljši je bil Michael Schumacher, ki se je zanesljivo prebijal iz ozadja in v 51. krogu pokazal del nekdanjega mojstrstva, ko je na ciljni ravnini prehitel tako Kobajašija kot Masso in se prebil na drugo mesto.

Potem ko so dirkači opravili še zadnje postanke v boksih in na dirkalnike večinoma nataknili gume za suho stezo, je sledilo še zadnje posredovanje varnostnega avtomobila, saj je Nick Heidfeld trčil v Kobajašija in nato dirkalnik zapeljal v zid. Deset krogov pred koncem je bil tako Schumacher tik za Vettlom, vendar ni zadržal najboljše uvrstitve, odkar se je vrnil v formulo 1: za ovratnik sta mu dihala tako Mark Webber kot Jenson Button in pet krogov pred ciljem sta bila oba že pred njim. Button je tedaj začel lov za vodilnim, medtem ko je Schumacher izgubil boj za tretjo stopničko z Webbrom ter se moral na koncu zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom.

A zadnjo besedo na maratonski dirki je imel Button: v zadnjem krogu je izkoristil napako Vettla, ki je zdrsnil na robniku, se pognal mimo njega ter prvi prepeljal ciljno črto. Njegova zmaga ima sicer za zdaj še oznako pogojna, saj ga bo vodstvo dirke povabilo na razgovor zaradi trčenja s Hamiltonom.

"Kaj naj rečem? V prvem delu se ni videlo prav nič in žal mi je, da je prišlo do trčenja. Nato so se stvari nekoliko popravile, vseeno pa sem moral prevečkrat v bokse. Verjem sem, da lahko ujamem Vettla in v zadnjem krogu mi je res uspelo. Nadvse sem užival na dirki," je dejal Button, ki je bil kar šestkrat v boksih (enkrat kazensko), medtem ko Vettel ni mogel skriti razočaranja: "Bil sem prvi vso dirko, razen pol zadnjega kroga. Morda sem se po zadnjem posredovanju varnostnega avtomobila prehitro zadovoljil z vodstvom, nato pa sem naredil neumno napako in zapravil zmago."

Kljub napaki je Vettel trdno prvi v SP, ima 161 točk, Button se je z zmago prebil na drugo mesto (101), WEbber je s 94 tretji.

Sezona se bo nadaljevala čez dva tedna s preizkušnjo v Valencii.