"Razočaran sem zaradi tega, kar se je zgodilo na Portugalskem. Tekma se ni iztekla po naših željah, kajti gostitelji so uspešno izkoristili padec v naši igri sredi drugega polčasa, se vrnili med žive in na koncu zmagali. Poleg tega v zadnjem delu nismo našli protiorožja za vratarja Figueira," sredinega poraza v Espinhu (29:31) še ni pozabil selektor moške reprezentance Boris Denič. Z neuspehom je Slovenija verjetno zapravila vse možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini, ki prinaša vlogo nosilca na sredinem žrebanju skupin za Euro.

A časa za žalovanje in počitek po četrtkovi večerni vrnitvi v domovino ni, kajti jutri čaka Slovenijo še zadnji obračun v skupini 3. Prav na tekmi z zadnjeuvrščenimi in že odpisanimi Ukrajinci (Poljska 7 točk, Slovenija 6, Portugalska 5, Ukrajina 2) naj bi si Slovenija priigrala vozovnico za Srbijo. "Ukrajinci gojijo povsem drugačen sistem igre kot Portugalci, zato bomo morali marsikaj spremeniti in se drugače pripravljati. Časa za pripravo imamo precej manj kot za Portugalce, a sem prepričan, da se bomo uvrstili na EP," napoveduje Denič in na vprašanje, ali ima v načrtu spremembo obrambne postavitve in igralskega kadra, odgovarja: "Kar zadeva obrambo, načrtujem sistem 3-2-1, s katerim ima težave večina evropskih reprezentanc. Tudi v igralskem kadru bo prišlo do sprememb, a to naj do tekme ostane skrivnost."

Jure Dobelšek je vse tri svoje zadetke v Espinhu dosegel v drugem polčasu (dva v zadnjih desetih minutah), a tudi to ni pomagalo do skalpa gostiteljev. "Če bi po tej tekmi še nekajkrat igrali s Portugalci, bi jih venomer premagali. A vsak ima slab dan, ko mu nič ne gre od rok, in upam, da smo ga mi izkoristili v Espinhu. Proti Ukrajini se bomo predstavili v lepši luči in verjamem v zanesljivo zmago," pravi Jure Dobelšek. Za uspeh proti Ukrajincem (Slovenija jih je že oktobra lani v Zaporožju premagala z 31:25) je pripravljen spremeniti tudi svoj ritual pred vsako tekmo, ko se dotakne obeh vratnic: "Če bo to prineslo uspeh, sem jih pripravljen tudi poljubiti."

Medtem ko bodo Ukrajinci prispeli v Ljubljano šele danes zvečer, torej manj kot 24 ur pred tekmo, so Francozinje dopotovale že včeraj. S sabo so prinesle tudi bogato prtljago - devet zadetkov prednosti s prve tekme v Pauju (28:19). "Kako resno bodo igrale v Stožicah, je težko reči. Upam, da zaradi visoke razlike morebiti malce bolj lagodno v glavah in rokah, a po drugi strani lahko glede na jezo selektorja Krumbholza po prvem dvoboju pričakujemo napad z vsemi topovi," ocenjuje selektor ženske reprezentance Tone Tiselj.

Tudi Tiselj (tako kot njegov stanovski kolega Denič) ostaja skrivnosten glede sestave igralskega kadra: "Ne vem še, katerih šestnajst igralk bo dobilo priložnost. Zanesljivo pa bosta med njimi obe vratarki, ki ju v Franciji ni bilo - Branka Zec in Neja Šoberl." Tiselj prav tako napoveduje, da bo poskušal malce spremeniti način igre: "Na prvi tekmi so dekleta odigrala kakovostno obrambo, v napadu pa je bilo preveč tehničnih napak, kar je bila posledica agresivne igre Francozinj. Mi zaradi pomanjkanja časa v zgolj štirinajstih dneh nismo mogli natrenirati vsega. A katastrofalno smo igrali ob številčni premoči, sistem igre pa so nam podrle še številne izključitve. V Stožicah bomo poskušali igrati malce hitreje in rotirati večje število igralk."