Odločitev protidopinške komisije Conija je danes Riccu prepovedala nastope na vseh kolesarskih tekmovanjih kjerkoli po svetu; nacionalna zveza je bila namreč nekoliko bolj popustljiva in mu je prepovedala le nastope na italijanskem ozemlju in v moštvih te države.

Italijanska zveza se je za prepoved odločila zaradi razlogov, "ki so povezani z zdravjem tekmovalca", kot so pojasnili. Ne Coni ne italijanska kolesarska zveza pa nista sporočili, kako dolgo bo veljala prepoved nastopanja.

Ricco sicer ni tekmoval od februarja, ko so ga prepeljali v bolnišnico. Tam se je izkazalo, da je nespretno skušal opraviti avtotransfuzijo krvi, pri čemer se je zapletlo in v bolnišnici v Modeni je ostal dlje časa. Njegovo početje je vzbudilo pozornost tako Conija kot nacionalne zveze, pa tudi tožilstva v Modeni, ki je napovedalo svojo preiskavo. Ricco je nato izgubil službo pri ekipi Vacansoleil, nedavno pa naj bi se dogovoril za sodelovanje s hrvaško ekipo Meridiana-Kamen, s katero je nameraval nastopiti na dirki po Srbiji.

Če bo preiskava Riccovih dopinških prekrškov pokazala, da je kolesar kriv, se mu obeta daljša prepoved nastopanja. Leta 2008 so ga namreč že ujeli pri uporabi ertitropoetina, zaradi česar je tudi odslužil dveletno prepoved.