36 dni je amplituda teatralnega pojavljanja policije v štajerski metropoli. Potem ko so preiskovalci pred dobrim mesecem preiskovali župana Kanglerja in njegovo high-tech ptičjo hišico, so se tokrat lotili osmih preiskovancev, povezanih z domnevnim podkupovanjem za pridobivanje poslov Elektra Maribor. Preiskovalci NPU so skupaj s kriminalisti več policijskih uprav v sredo preiskali 27 zasebnih in poslovnih prostorov ter 12 osebnih vozil, pri tem so v akciji, v kateri je sodelovalo 98 kriminalistov in policistov, pridržali 11 ljudi. Da policiji ne bi očitali morebitne politične pristranskosti, so se po eselesovskem Kanglerju tokrat lotili Zaresovega Jagra.

455,5 milijona evrov manj izdatkov iz proračuna načrtuje vlada v rebalansu proračuna, ki ga je predstavila v četrtek. Kljub temu še vedno predvideva za 9,6 milijarde evrov odhodkov, kar je tri odstotke več kot lani. Do sprejetja rebalansa v parlamentu je izvrševanje proračuna začasno zaustavljeno, premier Pahor pa je napovedal, da bo na glasovanje o rebalansu najverjetneje vezal tudi zaupnico.

3 poslanci SDS so se že izmenjali na čelu preiskovalne komisije v zadevi Patria. Koalicija namreč z manevrom »iz-predsednika-v-pričo« spretno odstranjuje predsednika za predsednikom. Najprej se je na klop za priče preselil Zvonko Černač, nato Branko Grims, zdaj na potezo koalicije čaka Eva Irgl. Zgoditi se zna, da Irglova sploh ne bo dobila priložnosti voditi kakšne seje, vsekakor pa bo že julija pri plači dobila dodatek za vodenje komisije.

40 kilogramov svinjine je lani pojedel povprečni Slovenec. Če je verjeti statistiki, ki jo je v četrtek objavil statistični urad, je torej povprečen jedec pospravil kakšnih 200 šniclov. Če odštejemo še vegetarijance, dojenčke pa tiste, ki jim svinjina ne diši najbolj, se šniclov hitro nabere kakšnih 300. Kar svinjejedi narod smo, ni kaj. A sončno svetlobo v to temno podobo v svinjino zakopanih jedcev prinese podatek, da smo zraven »po glavi« pospravili več kot 70 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc in 91 kilogramov zelenjave.

57,6 odstotka bo razmerje odvisnosti starejših – gre za prebivalstvo, staro 65 ali več let, deljeno s prebivalstvom, starim od 15 do 64 let – v Sloveniji leta 2060. Kar v laičnem jeziku pomeni, da bosta na enega ostarelega prebivalca prišla manj kot dva pogojno rečeno mladinca. Tako nas straši evropski statistični urad, ki je evropsko odvisnost istega leta postavil pri 53 odstotkih.

910 glasovalcev v Ilirski Bistrici je v nedeljo sklenilo podpreti pokojninski zakon, s čimer so v absolutnem merilu postali rekordno majhna skupina volilcev. Na drugi strani diapazona so grosupeljski volilci, in sicer njih 10.104, ki so enotno nastopili proti novi pokojninski zakonodaji. Ob takem neenakem boju sploh ne čudi, da zakon ni prestal ljudske presoje.

65 podjetij je po izračunih najhujšega sovraga korupcije – dvojca Klemenčič/Praprotnik – v času levosredinskih vlad prejemalo vsaj petkrat višja povprečna mesečna izplačila proračunskega denarja kot v času vlade Janeza Janše. V času Janševe vlade so posli z državo vsaj petkratno zacveteli 252 slovenskim podjetjem. Seveda ne tistim, ki so cvetela na levi. Pri nas ni dobrih in slabih. So le levi in desni.