Koroška deželna vlada je v začetku meseca razposlala pozive za t.i. ljudsko povpraševanje o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem. "Pri tem pa ni le izpustila priložnosti, da bi oblikovala vprašanje v obeh deželnih jezikih, ampak so ponovno dokazali, koliko jim je do slovenščine in do slovenskih imen," so opozorili pri NSKS, sicer eni od krovnih organizacij slovenske manjšine na Koroškem.

Kot opozarjajo, slovenska imena s črkami č, š, ž dosledno pišejo popačeno. Namesto teh črk so na glasovnicah, ki so jih volilni upravičenci prejeli po pošti, "čudni znaki, ki nimajo ničesar opraviti s temi slovenskimi črkami". To je po mnenju NSKS dokaz, da koroške oblasti ne želijo upoštevati slovenščine kot enakopravnega jezika in spoštovati slovenskih imen.

Na avstrijskem Koroškem od 5. do 17. junija poteka povpraševanje, na katerem prebivalce avstrijske Koroške sprašujejo, ali se strinjajo z rezultati pogajanj 26. aprila, ko so predstavniki zvezne vlade, dežele in slovenskih manjšinskih organizacij dosegli kompromisni dogovor o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov v 164 krajih na avstrijskem Koroškem. Rezultati glasovanja naj bi bili znani 22. junija.