"Odgovoriti smo morali na zahteve po verodostojnih in razumljivih sporočilih vsem javnostim, ne le domačim. Ni šlo za nekakšen pogreb stare države, prej nasprotno. Za našo legitimnost in kasnejše uradno mednarodno priznanje smo še kako potrebovali pravno in državno kontinuiteto," je poudaril Kacin. V nagovoru je Kacin nanizal nekaj svojih osebnih izkušenj v času vojne za Slovenijo, ko je kot republiški sekretar skrbel za informiranje. Kot je dejal, so se na sekretariatu zavedali, "da je uspeh osamosvojitvenih procesov mogoč le, če bomo uspeli slovensko zgodbo uspešno prodati javnosti, tako domači kot tuji".

Po Kacinovih besedah se je njegova prvotna ocena, da bodo elektronski mediji za slovensko osamosvojitev zelo pomembni, v celoti potrdila v praksi: "Mi smo elektronske medije s pridom uporabili, JLA pa nam tega ni več zmogla preprečiti. Zato smo lahko dosegli prekinitev bojev in sedli za pogajalsko mizo." V imenu mariborskega RTV centra je zbrane nagovoril odgovorni urednik Radia Maribor Stane Kocutar. Po njegovih besedah je bil RTV center pred 20 leti najpomembnejše regionalno vozlišče prvih informacij o dramatičnih dogodkih, ki so sprva pomenili grožnjo vojne in nato postali vojna v pravem pomenu besede.

"Zavedali smo se moči pravočasne in točne informacije, zato tudi zaščita RTV centra s strani Teritorialne obrambe in policije, pa tudi načrt ukrepanja v primeru napada in uničenja RTV centra," je spomnil Kocutar. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri postavitvi spominskega znamenja. Po Kocutarjevih besedah je bilo spominsko znamenje postavljeno na pobudo Policijskega veteranskega društva Sever Maribor, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Maribor in Radia Maribor. Slovesnost pred mariborskim RTV centrom je popestril kulturni program, ki sta ga pripravila Orkester Slovenske policije in otroški zbor Osnovne šole Tabor 1.

Ob robu slovesnosti je Kacin danes komentiral tudi aktualno politično dogajanje v Sloveniji. Dejal je, da se v življenju velikokrat zgodi, da moraš napraviti korak nazaj, da bi lahko jutri naredil dva koraka naprej. Po Kacinovem mnenju smo zdaj sredi trenutka, ki zahteva celo dva koraka nazaj. "Odgovor na te pozive zato ne sme biti jaz, jaz, jaz in še enkrat jaz. To ni noben odgovor. Če kdo ne sliši dobro, mu je pač treba povedati, da dela škodo ne le sebi kot posamezniku, ne le sebi kot predsedniku vlade, ne le sebi kot predsedniku stranke, ampak celotni stranki in celotnemu političnemu polu," je dejal.

Ob tem je Kacin še dodal, da vse ni tako hudo, kot se zdi: "Ampak ko gre za zaupanje, tega zaupanja v tem trenutku preprosto ni dovolj. Potrebni so koraki, da se zaupanje v vlado, kar pomeni v državo, okrepi. In to kar se dogaja v zadnjih 24 urah, ni odgovor na ta pričakovanja." Dodal je še, da je sporočilo tega trenutka vladi, da je čas za spremembe.