Štiri tekme, štiri zmage. Verjetno ste zadovoljni?

Priprave smo začeli z veliko problemi, nekateri igralci pa še vedno niso pripravljeni. To so Alen Šket, Vid Jakopin in Matevž Kamnik, proti Belgiji se je poškodoval še Dragan Radović, na zadnji tekmi proti Hrvaški pa je imel težave tudi Sebastijan Škorc. S prvo trojico se dela po posebnem programu in upam, da bo kmalu nazaj. Radović bo moral počivati dlje, saj gre za resnejšo poškodbo ligamentov. Ko se vse to vzame v obzir, potem moramo biti zadovoljni.

Kakšna je specifična situacija vseh poškodovanih?

Škorc bo kmalu nazaj. Pri drugih smo do potankosti upoštevali vse nasvete zdravniške službe za njihovo okrevanje. Niti za en dan ne želimo prehitevati zdravniških rokov, da slučajno ne bo kaj narobe. V tem tednu bodo začeli močnejše treninge, potem pa bomo videli, na kakšni ravni so. Morda bodo v ekipi za povratni tekmi s Hrvaško (24. in 25. junij, op. p). Vsekakor imamo v Šketu, Jakopinu in Kamniku ogromno rezervo v kvaliteti, saj gre za polovico začetne postave.

Slovenska igra dobiva prve jasne obrise.

Do zdaj smo največ dobrega naredili na povezavi servis-blok-obramba. Iz tekme v tekmo smo bili v teh elementih boljši, z izjemo drugega niza druge tekme proti Hrvaški, ko smo na servisu naredili kar osem napak. Na vseh drugih tekmah smo imeli dobro situacijo. Če pogledamo statistiko, smo na pravi poti, a obstajajo rezerve. Popravimo lahko sprejem, še posebno, ko bomo opravili več treningov in bomo bolj uigrani.

Večkrat ste se znašli v zaostanku, a kljub temu zmagali.

S tem sem še posebno zadovoljen, saj gre za dodatno kvaliteto moštva, ki je pokazalo svoj karakter, da si želi uspeha. Na sobotni tekmi s Hrvaško smo v drugem nizu zaostajali z 10:16 in se vrnili. To so odlike pravih ekip, kar je precejšnja prednost na velikih tekmovanjih.

Večjo priložnost sta dobila Klemen Čebulj in Miha Plot, zraven sta tudi Gregor Ropret in Jan Planinc. Imajo omenjeni mladeniči prihodnost v izbrani vrsti?

Imajo. Gre za zelo mlade in perspektivne odbojkarje. Jasno je, da se morajo še naprej dokazovati na tekmah in tudi na treningih. Proti Hrvaški sem pri rezultatu 2:2 postavil v igro Čebulja in na najboljši način je vrnil izkazano zaupanje. Kaj lahko se zgodi, da mu bomo v Veliki Britaniji ponudili priložnost v prvi postavi.

Hrvaški selektor Radovan Malević je za svojo reprezentanco napovedal lov na kolajno na naslednjem evropskem prvenstvu. Kaj potem vi lahko poveste za Slovenijo?

Tisto, kar sem povedal že lani. Ko smo začeli delo, smo postavili dolgoročni načrt, saj nam to omogoča sedanja mlada generacija. Z izjemo Škorca so vsi zelo mladi. Denimo Čebulj nima niti dvajset let. Ta reprezentanca potrebuje čim več tekem, kar smo dobili zdaj z evropsko ligo, nato sledi evropsko prvenstvo in naslednje leto morda še kaj boljšega. To bi bila dobra predpostavka, da slovenska reprezentanca v roku dveh let postane moštvo, ki bo zrelo za največje domete.

Igralci v tem obdobju leta rešujejo klubski status. Koliko se to pozna pri delu reprezentance?

Gre za pričakovano in logično stvar. Igralci morajo trenutno razmišljati o svoji klubski prihodnosti, a na našo srečo so praktično vsi rešili to vprašanje in so zadovoljni z novimi klubi. Ko smo 9. maja začeli priprave, to ni bilo ravno tako, a zdaj, 9. junija, imajo skoraj vsi podpisane pogodbe.

Je kateri od reprezentantov prosil za vaš nasvet, ko je premleval ponudbe različnih klubov?

Seveda se tudi o tem pogovarjamo, a moje sodelovanje pri prestopih se konča, ko podam svoje mnenje. Pokličejo me ljudje iz klubov, ki so zainteresirani za slovenske reprezentante, ki jim dam informacije in priporočim igralce v dobrem imenu.

Kakšna je vaša klubska prihodnost?

Tega za zdaj še ne vem. Moja situacija je malo bolj zapletena, saj imam delo v reprezentanci najmanj do 15. septembra, potem pa novembra sledijo še kvalifikacije. Problem je, ker se klubske priprave začenjajo že v začetku avgusta, kar je kompleksno za klub in za trenerja, ki ga določen čas ni zraven. Na drugi strani je dejstvo, da ni pogodbe, ki bi me premamila, da bi zapustil slovensko reprezentanco.

Kako stojijo stvari z Budvansko Rivijero, ki bo prihodnjo sezono ponovno igrala v ligi prvakov?

Moja pogodba z Budvansko Rivijero je končana. Ravno v teh dneh smo začeli določene pogovore, a smo za zdaj še precej daleč. Nisem prepričan, da bo v kratkem prišlo do kakšnih večjih sprememb.

Torej je vaša prioriteta slovenska reprezentanca?

Absolutno. Lani sem povedal, da bi se zdaj zagotovo sončil v Budvi, če ne bi verjel, da lahko s slovensko reprezentanco dosežem vrhunske rezultate. Ravno zato sem zdaj tu v Sloveniji.