Ljubljana Nocoj bo v Mini teatru slovensko premiero doživela monodrama Joseph, ki je nastala na podlagi odlomka iz romana Marguerite Duras Boj z morjem. Predstavo je režiral Ivica Buljan, v njej pa nastopa Stipe Kostanić.

Roman Boj z morjem (Un barrage contre le Pacifique, 1950) pripoveduje o življenju francoskih veleposestnikov v Indokini konec dvajsetih let prejšnjega stoletja, o vdovi in njenih dveh adolescentnih otrocih Suzanne in Josephu. V izbranem odlomku iz romana - gre za eno poglavje - Joseph postane pripovedovalec, ki sestri govori v trenutku, ko je prekinil popkovno nit občutij, ki ga je vezala na družino. Star je dvajset let in čaka na žensko, ki ga bo odtrgala od mame in sestre. Marguerite Duras, velika mojstrica paradoksalne moči jezika, v dotičnem poglavju spregovori o trenutku spoznanja narave razrednega izkoriščanja skozi intimno zgodbo erotične izkušnje.

Ustvarjalci so povedali, da je tekst predstave izpeljan iz narativnega sledenja romana kot zaprte celote - njegov gledališki izraz telesno spremlja postopek branja. Tekst, ki pripoveduje o erotični izkušnji, je tako prehajanje med scenskim prihodom in izhodom z odra, izvajalec pa pri tem ne prinaša nekega psihološkega stanja, ampak predvsem izgovarja pisateljičine besede. Marguerite Duras je na svoj odrešilni način govorila, da igralsko delo ubija pisanje, da ga gledališče uničuje. Izziv, ki ga postavlja ta predstava, je gledalca postaviti pred osebno in intimno odkrivanje spominjanja erotične narave.

Boj z morjem je bil avtoričin najljubši roman, ista avtobiografska osnova pa je bila predložek tudi za njen pri nas mnogo bolj znan roman Ljubimec. nr