Kot napovedujejo v uradu predsednika republike, bodo med temami pogovorov slovenskega in azerbajdžanskega predsednika tudi odnosi Azerbajdžana z Evropsko unijo, energetska vprašanja, vprašanje Gorskega Karabaha, razmere na Zahodnem Balkanu, v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu ter druga aktualna mednarodna vprašanja.

Beseda bo morda tekla tudi o kandidaturi obeh držav za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN v obdobju 2012/2013. Slovenija in Azerbajdžan si pri tem konkurirata, saj obe državi kandidirata v vzhodnoevropski volilni skupini. Možnosti Slovenije za izvolitev na jesenskem glasovanju v Generalni skupščini ZN menda niso slabe, vendar pa Azerbajdžan lahko računa na podporo pomembnega bloka muslimanskih držav.

Türk in Alijev, ki ga bo spremljala delegacija okoli 30 gospodarstvenikov, se bosta posvetila tudi možnostim za okrepitev gospodarskega sodelovanja na področjih blagovne menjave, storitev ter investicij. Temu bo namenjen tudi slovensko-azerbajdžanski poslovni forum, na katerem bosta predsednika v petek nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav.

Dvostranska menjava med državama je skromna, lani je po podatkih gospodarske zbornice znašala 6,438 milijona evrov. Slovenska podjetja v Azerbajdžan izvozijo največ farmacevtskih izdelkov, vozil, plastike in plastičnih izdelkov, pripravkov hrane ter električne in elektronske opreme. Azerbajdžan pa v Slovenijo izvaža stroje, reaktorje in kotle, električno in elektronsko opremo, vozila ter izdelke iz železa in jekla.

Z nafto, zemeljskim plinom in fosilnimi gorivi bogati Azerbajdžan, ki s hitro gospodarsko rastjo postaja središče Kaspijskega bazena, je za slovenska podjetja zanimiv predvsem na področjih energetike, telekomunikacij, gradbeništva in konstrukcij, turizma ter industrije, medtem ko azerbajdžanska podjetja zanimajo predvsem kmetijstvo, živilska industrija, turizem, zdravstvo, gradbeništvo, logistika, finančni sektor.

Azerbajdžan je ena ključnih držav v projektu plinovoda Nabucco, s katerim si želi Evropska unija zagotoviti neodvisnost od ruske oskrbe s plinom. Plinovod od Turčije do Avstrije, ki naj bi bil po zadnjih napovedih zgrajen do leta 2017, velja za konkurenco plinovodu Južni tok, ki ga razvija Rusija in naj bi tekel tudi skozi Slovenijo.

Ob obisku azerbajdžanskega predsednika bosta podpisana tudi dva dvostranska dogovora - sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti ter konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja.

Alijev se bo v okviru obiska v četrtek srečal tudi s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, v petek pa še s premierom Borutom Pahorjem. Zadnji dan obiska bo Alijev tudi položil cvetje k spomeniku azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Husejnzadeju - Mihajlu v Šempasu ter odkril spominsko ploščo in odprl muzej v njegov spomin v nekdanji osnovni šoli v tem kraju.

Med drugo svetovno vojno so se v partizanskih vrstah borili številni borci iz Azerbajdžana, ki so zbežali iz nemškega ujetništva ali posebnih formiranih legij. Večina jih je bila dejavnih pod okriljem IX. korpusa 30. divizije v t.i. ruskem bataljonu, ki je štel okoli 600 borcev.

Med azerbajdžanskimi borci, ki so se borili skupaj s primorskimi partizani, zavzema posebno mesto Mehti Husejnzadeh - Mihajlo, ki je pod streli okupatorske vojske padel 2. novembra 1944 v Vitovljah. Tam stoji spomenik v njegov spomin, leta 2007 pa so mu postavili spomenik tudi v Šempasu.

Slovenija in Azerbajdžan sta sicer diplomatske odnose vzpostavila 20. februarja 1996. Slovenija to srednjeazijsko državo diplomatsko pokriva iz Turčije, v Bakuju pa je slovenski konzulat, ki ga vodi častni konzul Borut Megušar. Azerbajdžan ima v Ljubljani veleposlaništvo, ki ga vodi začasni odpravnik poslov Emil Hasanov.

Ilham Alijev, ki je bil za predsednika devetmilijonske države ob Kaspijskem morju izvoljen oktobra 2003, na položaju pa je nasledil svojega očeta Gajdarja Alijeva, je bil na obisku v Sloveniji že leta 2006 na povabilo tedanjega predsednika republike Janeza Drnovška. Predsednik Türk pa je bil na uradnem obisku v Azerbajdžanu novembra 2009.