Kaže, da bo moralo miniti še veliko časa, da se bo uresničila napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića o novih stanovanjih za manj kot dva tisoč evrov po kvadratnem metru.

Vedeti je namreč treba, da lahko investicijski cikel pri gradnji večstanovanjskih stavb od nakupa zemljišč, projektiranja, prilagoditve prostorskih aktov, pridobitve gradbenega dovoljenja do dokončanja objektov traja tudi pet let. Sodeč po statistiki izdanih gradbenih dovoljenj v zadnjih letih je mogoče sklepati, da bo v prihodnjih dveh letih na trg prišlo občutno več novih stanovanj, ki pa so rasla v času navitih cen zemljišč, surovin, projektantskih in gradbenih stroškov. Ta stanovanja prihajajo na trg, ki je prepoln neprodanih novih in rabljenih stanovanj, v času, ko po podatkih geodetske uprave že tako skromen promet z nepremičninami spet upada.

"Skromen promet s stanovanji v Ljubljani delno pripisujem sezonskemu nihanju, delno pa dejstvu, da kljub številnim neprodanim stanovanjem primanjkuje srednji cenovni razred stanovanj. Poglejte ponudbo in videli boste, da so cene novih stanovanj relativno visoke. Vprašanje je, ali so ta stanovanja tako kakovostna, da bi lahko upravičili takšne cene. Trg kaže, da niso, sicer se nekatera od njih ne bi prodajala že dve leti in več. Srednjega segmenta stanovanj s cenami med 2300 in 2700 evri za kvadratni meter pa tako rekoč ni. Prepričan sem, da za taka stanovanja obstaja veliko povpraševanje," slab promet s stanovanji komentira direktor nepremičninske agencije Interdom Frano Toš.

In ker je ponudba novih stanovanj srednjega cenovnega slaba, direktor Interdoma pričakuje, da bodo cene rabljenih stanovanj spet začele rahlo naraščati. "Nakup stanovanja je utemeljen na realni potrebi, zato se bodo tisti, ki potrebujejo stanovanje, pač odločili za nakup rabljenih stanovanj," sklepa Toš, ki za trenutne razmere na trgu krivi predvsem banke. "Te stanovanja v svojih zalogah vrednotijo previsoko. Čeprav je vsem jasno, da se nekatere nepremičnine za določeno cene ne bodo prodale, ni nikogar, ki bi si upal ugotoviti, da je banka naredila napako, da kredit ne bo v celoti poplačan in da bilo bolje za nižji odstotek poplačila umakniti hipoteko. Teh odločitev v naših bankah ne sprejemajo, raje čakajo na stečaj podjetij," zaključuje Toš.