Simfonični cikel bo v znamenju kakovostne glasbe in, kot obljubljajo pri glasbeni produkciji RTV Slovenija, ponovno v barvah. Kako skozi glasbo slišati in doživeti Oranžno, Turkizno, Rumeno, Rjavo, Roza, Zeleno, Oker, Vijolično in Modro, bodo simfoniki že tradicionalno preizkušali ob četrtkih zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vpis abonmajev že poteka, in sicer samo ta teden (do 10. junija), potem bo mogoče postati stalni abonent šele jeseni, in sicer med 12. in 16. septembrom.

Simfonični orkester RTV Slovenija so ustanovili leta 1955 in od takrat so ga vodili Uroš Prevoršek, Samo Hubad, Stanislav Macura, Anton Nanut, Lior Shambadal, David de Villiers in v zadnjih dveh mandatih (od leta 2006) kitajski dirigent En Shao. Vsi trije zadnji dirigenti bodo gostje tudi v novi koncertni sezoni, najpogosteje bo za pultom seveda En Shao, ki daje velik umetniški poudarek mladim glasbenikom, so pa v sezono povabili še dva dobra znanca orkestra, naša vrhunska dirigenta Marka Letonjo in Uroša Lajovica.

Slovensko-nizozemska parabola

En Shao bo septembra zagnal cikel, solistka večera Oranžna pa bo nizozemska flavtistka Eleonore Pameijer, ki bo krstno izvedla novo slovensko delo - Koncert za flavto in orkester je komponist Dušan Bavdek posvetil prav njej. Štiristavčna glasbeno-življenjska parabola, kot pravi Bavdek, se konča z umiritvijo v modrosti in harmoniji stare prekmurske ljudske pesmi Staro leto je minoulo. Na sporedu bosta še simfoniji H. Badingsa in C. Francka.

Na oktobrskem koncertu Turkizna, ki bo povsem filmsko obarvan, bo dirigiral David de Villiers; slišati bo klasično glasbo, uporabljeno v filmih (Dukas, Čajkovski, Massenet, Wagner), kot tudi glasbo, nastalo prav za Harryja Potterja, Botra, Titanik, Ledeno dobo in Gospodarja prstanov. Novembrski koncert Rumena bo gostil prvega hornista Berlinske filharmonije Radeka Baboraka, za katerega je Marko Letonja dejal, da je verjetno kar prvi hornist ta hip na svetu. Pod taktirko En Shaa bodo izvedli Webrov Concertino za rog in orkester, izjemno zahtevno in virtuozno delo, ter še njegovo Uverturo v opero Oberon. "Rumeni" večer bodo zaključili s Schumannovo Tretjo simfonijo, poznano tudi pod imenom Renska.

Christian Mandeal bo še en gostujoči dirigent Kromatike, in sicer bo toniral koncert Rjava v začetku decembra. V tem adventnem času bosta na sporedu dve poznoromantični deli Antona Brucknerja - Te Deum in Simfonija št. 9, ki je sicer ostala nedokončana zaradi skladateljeve ustvarjalne krize, a tudi brez Finala tvori popolno muzikalno celoto. Večer bodo soustvarili solisti Opere in baleta SNG Maribor, sopranistka Lana Kos, mezzosopranistka Irena Petkova, tenorist Renzo Zulian in basist Valentin Pivovarov, ter orkestraši iz mariborske hiše in Zbor Akademije za glasbo v Ljubljani.

Na petem koncertu februarja 2012, poimenovanem Roza, bo naša prodorna flavtistka Eva Nina Kozmus, ta hip na študiju v Franciji, svojo virtuoznost manifestirala v zahtevnem Koncertu za flavto (FS 119) danskega skladatelja Carla Nielsena. Za ta koncert se je odločila, ker vsebuje izjemno veliko različnih barv in dejansko pokaže, kaj vse zmore flavta. Pod taktirko En Shaa bodo večer sicer začeli z Intermezzom iz opere Črne maske (M. Kogoj-A. Srebotnjak), končali pa z Beethovnovo Šesto simfonijo oziroma Pastoralno.

Nova tolkala za novo delo

V barvi Zelene se bo zgodil marčevski abonmajski koncert, ko bo dirigiral Lorenzo Castriota, slišali pa bomo slovensko novost oziroma naročeno delo Petra Šavlija z naslovom Čakra - koncert za tolkalca in simfonični orkester. Šavli se je v preteklosti že izkazal kot skladatelj s posebnim smislom za tolkala, za to priložnost pa je nekaj inštrumentov izdelal celo sam (zveneče granitne plošče, lestvico zvenečih kovinskih palic, lesene bobne...), kar naj bi pripomoglo k močnemu, toplemu zvoku celotne zvočne podobe orkestra. Solist koncerta bo "hišni" tolkalec Andraž Poljanec, ki ga je skladatelj izbral sam. Na sporedu bosta še deli Rimski prazniki O. Respighija ter impresionistična Simfonija v B-duru E. Chaussona.

Sedmi koncert Okra se bo zgodil aprila v koprodukciji s Cankarjevim domom, za dirigentsko palico pa bo poprijel Marko Letonja. Izvedli bodo Šostakovičev Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu (op. 99) ter Šostakovičevo Peto simfonijo. Solistka bo mlada violinistka Je Eun Čoi, ki je sicer varovanka nemške virtuozinje Anne-Sophie Mutter. V duhu Vijolične bodo pod taktirko Uroša Lajovica maja poustvarili Mozartovo Simfonijo št. 34 v C-duru (KV 338) ter njegov Koncert za violino v G-duru, št. 3 (KV 216), predvsem pa že nestrpno pričakujejo novo delo staroste slovenskih skladateljev Janeza Matičiča, kantato Artemis. Solista večera bosta "hišni" violinist solist Benjamin Ziervogel in sopranistka Theresa Plut, gostje pa bodo tudi Zagrebški kvartet saksofonov in APZ Tone Tomšič.

Na zadnjem koncertu pred poletjem, Modra, bodo pod vodstvom En Shaa izvedena tri dela: Caprice za simfonični orkester Antona Lajovica, Simfonija št. 4 v A-duru, op. 90 (Italijanska) F. Mendelssohn-Bartholdya ter Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru (op. 83) J. Brahmsa. Solist bo odlični pianist Dejan Lazić.