"Nikoli si nisem mislil, da bo prišel ta čas. Gospod čas je končno ujel Shaquilla O'Neala," je povedal Shaq na tiskovni konferenci. Že nekaj tednov so različni športni analitiki v ZDA ugibali, ali bo Superman, kot je bil eden od njegovih vzdevkov, obesil superge na klin. Le 10 sekund je potreboval, da je v videu na spletu objavil svojo odločitev, njegove besede pa so zdaj glavna tema pogovorov že nekaj dni. Na petkovi tiskovni konferenci se je Shaq zahvalil vsem, ki so vplivali na njegovo kariero - očetu za trdo vzgojo, mami, ki mu je na skrivaj prinašala mleko in piškote, bratom in sestram, njegovim šestim otrokom, ki se jim je opravičil, da do zdaj zaradi natrpanega urnika ni mogel v popolnosti opravljati svojih očetovskih dolžnosti, njegovim navijačem po vsem svetu, ligi NBA in komisarju Davidu Sternu, vsem soigralcem, s katerimi je delil slačilnice, ter vsem šestim moštvom, pri katerih je igral v svoji karieri.

"Najbolj bom pogrešal proste mete," je dejal v svojem slogu in tako pokazal, da bo ostal šaljivec tudi v pokoju. Dodal je še, da se ne bo nikoli vrnil na košarkarska igrišča ter da ne bo postal trener. Njegova kariera se je končala pri 28.596 točkah, 13.099 skokih, petnajstih nastopih na tekmah vseh zvezd, štirih šampionskih prstanih ter treh naslovih najkoristnejšega igralca (MVP) v finalu. Boston mu je za naslednjo sezono ponujal 1,4 milijona dolarjev, a Shaq ni želel ovirati razvoja moštva, saj bi moral oditi na operacijo ahilove tetive, zaradi česar bi manjkal več mesecev. Tako se je odločil, da se bo upokojil pod svojimi pravili: "Zaradi tega sem najsrečnejši človek na svetu."

Moštvo Los Angeles Lakers, s katerim je O'Neal osvojil tri naslove prvaka, je že sporočilo, da bo upokojilo številko 34, ki jo je nosil pri jezernikih. "Rad bi se zahvalil vodstvu kluba, ki bo meni v čast naredilo zares lepo gesto." Dodal je še, da je po njegovem mnenju Kareem Abdul-Jabbar najboljši center v zgodovini lige, poleg tega pa je uvrstil še Billa Russella, Wilta Chamberlaina, Hakeema Olajuwona in Davida Robinsona med pet najbolj dominantnih visokih igralcev. Sebe je izpustil. "To, da so moje ime omenjali poleg naštetih, je neverjetno," je dodal Shaq.

Njegova bližnja prihodnost ni jasna. Želi si opravljati poklic komentatorja na televiziji, a zdravje ima prednost. Poškodbe so imele velik vpliv na njegovo zadnjo sezono pri Bostonu. Če se stanje z ahilovo tetivo ne bo izboljšalo, bo odšel na operacijo. "To moram popraviti, preden začnem novo poglavje v življenju." Na koncu je imel Shaq še sporočilo za mlajše igralce, ki se trudijo priti v ligo NBA. "Stremite k temu, da boste vodje, in ne k temu, da boste le posnemali svoje predhodnike."