Pred leti so se podobne teze postavljale v golfu za zvezdnika Tigerja Woodsa. Še pred kratkim ni bilo nobene dileme, da na večni lestvici ne bo prehitel Jacka Nicklausa (18 majorjev), a slava in vse njene pregrehe so v Woodsu zmanjšale lakoto po zmagah. Te nevarnosti pri Nadalu ni, saj gre za preprostega fanta, da potankosti pa je urejeno tudi njegovo zasebno življenje.

"Deset naslovov za grand slam je veliko. On ve to, jaz vem to in vsi vemo to," je vsa resnica, ki jo je obelodanil Roger Federer, ko so ga povprašali o svojem rivalu. Špancu se je priklonil tudi Björn Borg, ki je šestkrat osvojil Roland Garrosa, kar je v nedeljo Nadal izenačil: "Rafa je neverjeten. Njegovi tekmeci se morajo zavedati, da jim nasproti stoji pošast, ki vrne vsako žogico." Enako lastnost je imel v svojih časih ravno Borg, le da je za Šveda veljalo, da je njegova vzdržljivost prirojena in za optimalno fizično pripravljenost ni potreboval dolgih in napornih ur treninga. Borga so njegovi nasledniki pri številnih rekordih že ujeli, a deseti naslov turnirjev velike četverice je osvojil šest mesecev mlajši, kot je te dni Rafa.

"Nikakor nisem najboljši v zgodovini tenisa, lahko pa mirno trdim, da sem med najboljšimi," ostaja skromen še naprej prvi igralec sveta. Nadal časa za počitek nima, saj je že na Otoku, kjer ga v Queen'su čaka prvi letošnji turnir na travi. Naslednji vrhunec sezone v Wimbledonu je praktično pred vrati, Federer in Novak Djoković pa tudi že imata svoj načrt za maščevanje.