Da bi omilili tovrstne probleme, so v Mladinskem centru Celje na pobudo občine pred šestimi leti zasnovali svojevrsten program "Kreativno v parku", ki naj bi ga izvajali od sredine maja do konca šolskega leta, vsak petek popoldan.

Tudi letos so celjskim dijakom pripravili številne kreativne delavnice in športne igre. Kot je povedala predstavnica Mladinskega centra Celje Špela Božinović, želijo s projektom na nevsiljiv način spodbujati mlade, da se aktivno in ustvarjalno družijo.

"Program izvajamo z željo po osveščanju mladine, zmanjševanju porabe alkohola in odgovornejšem odnosu do narave in zelenih površin v mestu," pravi Božinovićeva. Poleg vodenih aktivnosti so lahko srednješolci postali tudi ob informacijskih stojnicah, kjer so brezplačno prejeli vrečke, in tisti, ki so za seboj pospravili smeti, so bili tudi nagrajeni.

Kreativni le dvakrat

Čeprav je bilo sprva mišljeno, da bodo animatorji mladinskega centra dijake spodbujali k trezni zabavi šest petkov zapored, so se družili le dvakrat. Srednješolci so se ponujenih aktivnosti sicer z veseljem udeležili, jih pa tudi to ni povsem odvrnilo od alkohola. Res je, da je bila zabava "pod nadzorom" vse tja do 16. ure, ko so končali nadzorovano in vodeno kreativnost, vendar druženja s tem še ni bilo konec.

Nadaljevalo se je do večera in skupaj s soncem je žal zašla tudi zavest, da je treba park varovati in za seboj pospraviti. Tisti, ki so se naslednje jutro odpravili skozi park, so bili, kot že nič kolikokrat, negativno presenečeni. "To je katastrofa. Zakaj je treba vse razbiti?" se sprašuje Celjanka, ki že vrsto let vsako soboto obišče teniško igrišče v mestnem parku.

Nujna vzdrževalna dela zdaj ob petkih

"Na Mestni občini Celje smo se odločili, da bomo vsak petek do predvidoma polovice junija v celjskem Mestnem parku opravljali redna vzdrževalna dela - košnja, rezanje in pobiranje vej, čiščenje smeti, vzdrževanje klopi," so sporočili z občine. Park bo tako zaprt od 11. do 16. ure, postavljena bo ustrezna prometna signalizacija, v času del ga bodo nadzirali redarji.

Zanimivo je, da so se za vzdrževanje odločili ravno v času, ko naj bi na zelenicah mestnega parka potekal program kreativnosti. Gre res zgolj za naključje? Kakor koli že, večina Celjanov odločitev občine podpira, hkrati pa jih veseli pogled na lepe, urejene in čiste zelene mestne površine.